Što više žvaćete hranu, želudac će vam biti zahvalniji

Što više žvaćete hranu, želudac će vam biti zahvalniji

Džordž Ošava jednom je rekao: “Kako želudac nema zube, čovek mora dobro da žvaće hranu u ustima”. Žvakanje hrane se stvara pljuvačka koja blagotvorno deluje na unutarnje organe i jača odbrambeni sistem.

Foto: Shutterstock

Nadalje, žvakanjem se poboljšava ukus hrane, oslobađaju se složeni šećeri iz žitarica i povrća pa se tako smanjuje potreba za slatkim.

Žvakanjem se razvijaju strpljivost i stabilnost, a neki stručnjaci tvrde da se i štetni sastojci hrane dugim žvakanjem mogu smanjiti – i to do 50%.

Nije važno samo promeniti ishranu, nego i način na koji tu hranu jedemo. Dokazano je da su ljudi koji zbog stresa i ubrzanoga životnog tempa ne žvaću nego samo gutaju hranu, izloženi visokom riziku od karcinoma jednjaka.

Smatra se da bi zdrava osoba svaki zalogaj treba prožvakati 30 do 50 puta, a bolesna 100 do 150 puta pa čak i više. Ako vam se to čini mnogo, počnite tako što ćete svaki dan žvakati 5 do 10 puta više svaki zalogaj, dok ne dođete do pedeset puta! Blagodeti ćete osetiti vrlo brzo!

Foto: Shutterstock

Probava počinje u ustima

Većina ljudi smatra da probavljanje hrane počinje u želucu. To nije istina. Ona zapravo počinje u ustima. Pljuvačka u ustima sadrži potrebne enzime za probavu. Jedan od tih enzima zove se alfa amilaza.

Ovaj enzim je neophodan za razbijanje skroba koji čovek unosi u telo na manje molekule koje telesne ćelije koriste za energiju. Kad hranu ne sažvaćete dobro, onda alfa amilaza nema mogućnost da razbije skrob na manje molekule, i tako telesne ćelije ostavi neuhranjene, bez energije.

Drugi važan enzim u pljuvački je jezična lipaza. Luče ga žlezde koje se nalaze ispod jezika. On počinje da probavlja masti iz hrane koju čovek unese u usta.

Foto: Shutterstock

Neke od nuspojava ako ne žvačete temeljno

Loše probavljena hrana znači lošu apsorpciju vitamina i hranjivih sastojaka iz hrane koju jedete. Gutanje velikih zalogaja i brzo jedenje pridonosi refluksu koji može oštetiti sluznicu grla i jednjaka.

Ostale nuspojave uključuju nadutost, loša probava, žgaravica, gasove, IBS, i niz drugih tegoba. Potpuno žvakanje ne samo da će uticati na važe zdravlje, nego će naglasiti ukus hrane koju jedete. Učiniće vaše obroke ugodnijim.

Zatvoreno za komentare.