Iako kvari raspoloženje, ima svojih prednosti - Evo zašto je kišovito vreme dobro po nas

Iako kvari raspoloženje, ima svojih prednosti – Evo zašto je kišovito vreme dobro po nas

Svima je poznat onaj osećaj kad pada kiša pa samo želite da se zavučete pod ćebe i spavate. Postoji logično objašnjenje za to.

Foto: Shutterstock

Poetski opisano, moglo bi se reći da kiša svira laganu uspavanku koja umiruje vaš um i opušta telo.

Iako nekim ljudima kišno vreme može delovati depresivno, osobe koje pate od depresije i anksioznosti tvrde kako im odgovara kišovito vreme jer tada ne dolaze do tačke kada doživljavaju „napad“ depresije i anksioznosti.

Isto je i sa osobama koje su impulsivne i nervozne. Takve osobe često napominju kako vole kišu, a razlog je taj što ih kiša smiruje i opušta. Ako malo bolje razmislite, to zaista i jest logično.

Sunčano i lepo vreme vas tera na akciju, na šetnju ili trčanje u prirodi, vežbanje na otvorenom i sve druge vrste produktivnosti.

Foto: Shutterstock

S druge strane, kiša ima predvidljiv šablon pa zvuk kiše koji dolazi spolja dovodi do toga da ga naš mozak percipira kao smirujuću i bezazlenu buku. Upravo zbog toga postoji toliko video i zvučnih zapisa za opuštanje i meditaciju koji sadrže zvuk kiše.

Dok pada kiša ljudi nemaju želju da izlaze, ali zato u zatvorenom prostoru rade ono što najviše vole. Zvuk kiše umiruje pa je uz njega lakše čitati knjigu, učiti ili se opustiti u toploj kupki.

Osim toga, i sam miris kiše većina ljudi povezuje s pozitivnim razmišljanjima i sećanjima iz prošlosti. Taj intenzivan i suptilan miris koji ispunjuje vazduh vraća vas u vreme kada ste bili na toplom i sigurnom.

Zato se uz zvuk sledeće kiše pokušajte što više opustiti, zaboravite na depresivno vreme i uživajte.

Zatvoreno za komentare.