Pošto je iz nje uklonjeno 97 % kofeina, kafa bez kofeina privlači mnoge ljude koji su osetljivi na ovaj sastojak, ili samo pokušavaju da konzumiraju manje kafe. Međutim, mnogi se pitaju da li kafa bez kofeina možda može biti loša za njih.
Foto: Burst
Ovakva kafa obezbeđuje mnoge antioksidanse koji pomažu u poboljšavanju zdravlja srca, kontrole šećera u krvi, zdravlja creva i još mnogo toga. Evo koje su još zdravstvenim prednostima i potencijalni nedostaci kafe bez kofeina.
Baš kao i obična kafa, kafa bez kofeina je puna antioksidanata koji mogu podržati zdravlje vašeg creva.
- Za zdravlje creva, kafa bez kofeina može pozitivno da doprinese pospešivanju rasta korisnih crevnih bakterija zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja u ishrani, bez potencijalne gastrointestinalne smetnje koje ponekad izaziva kofein - rekao je Lauren Manaker, dijetetičar iz Čarlstona.
Neka istraživanja su otkrila da ova kafa ne stimuliše toliko lučenje kiseline, što bi moglo biti bolje za ljude sa refluksom kiseline.
Pored toga, fenolna jedinjenja koja je Manaker pomenuo imaju antioksidativne i antiinflamatorne efekte na debelo crevo i mogu da podrže zajednicu dobrih bakterija.
Veći unos obične kafe povezan je sa zdravijim nivoima enzima jetre. Istraživači su to ranije povezivali sa sadržajem kofeina, ali neke studije su osporile tu ideju.
Velika studija otkrila je da je i redovna konzumacija kafe i kafe bez kofeina povezana sa zdravijim nivoima enzima jetre, dovodeći u pitanje ideju da je to povezano sa kofeinom. Ovi istraživači misle da su antioksidansi, poput onih neverovatnih fenolnih jedinjenja, možda odgovorni.
Izvor: Magazin Novosti