Imajte meru - previše kafe u organizmu može dovesti do ovih simptoma!

Imajte meru – previše kafe u organizmu može dovesti do ovih simptoma!

Ukoliko smatrate da ste zavisnik od kafe, verovatno se pitate šta se dešava sa vašim telom kada pijete previše kafe. Kofein je najrasprostranjenija i najčešće korišćena legalna droga na svetu.

Foto: Unsplash

To je psihoaktivna droga o kojoj se široko raspravlja u naučnim i pravnim krugovima. Neki vide kafu kao zdravstvenu korist, drugi kažu da je to dodatak ishrani koji ne donosi nikakvu korist.

Postoji maksimalna bezbedna dnevna doza kofeina. To je utvrdila američka Uprava za hranu i lekove (FDA). Prema ovoj vladinoj organizaciji, konzumacija 400 miligrama ove supstance dnevno je bezbedna za odraslu osobu i ne bi trebalo da bude praćena neželjenim efektima. Možemo reći da je ovo ekvivalentno oko 5 šoljica kafe dnevno.

Postoji i donja bezbedna granica, što je ekvivalentno 250 miligrama kofeina, što je 2 do 3 šolje dnevno. U ovom opsegu, većina zdravih odraslih osoba ne izveštava o neželjenim reakcijama.

Predoziranje kofeinom se smatra više od 1.200 miligrama dnevno, a 600 miligrama dnevno se smatra viškom. Iako se čini da je nemoguće popiti toliko kafe, trebalo bi da razmislite i o upotrebi dijetetskih suplemenata koji sadrže ovu supstancu.

Višak kofeina u telu i njegovi simptomi

Treba imati na umu da usaglašenost sa preporučenom dozom kofeina, o kojoj smo ranije govorili, omogućava vam da izbegnete neprijatne simptome. Istina je da vam šoljica kafe daje energiju, poboljšava koncentraciju i smanjuje vreme reakcije. Međutim, uz previše kafe i kofeina, mogu se pojaviti negativni simptomi:

- Nervoza

- Nesanica

- Problemi sa gastrointestinalnim traktom, gorušica i mučnina

- Problemi sa govorom

- Tahikardija ili povećan broj otkucaja srca

- Osip na koži ili crvenilo lica

Pojava anksioznosti je važna činjenica. Neki ljudi smatraju da ih kafa čini nervoznim i uznemirenim bez očiglednog razloga, pišu Novosti.

Zatvoreno za komentare.