Obratite pažnju na infekciju uha ovog leta!

Obratite pažnju na infekciju uha ovog leta!

Infekcija uha je bolno stanje koje može dovesti do oštećenja sluha, a evo kako da je prepoznate i što pre se obratite lekaru za pomoć! Bol u uhu je prvi znak da se unutar ušne školjke razvija opasna infekcija, a evo koji još simptomi postoje i zbog čega se javlja ovo oboljenje.

Foto: Shutterstock

Groznica, jak bol u uvetu, svrab unutar i oko uveta, osetljivost i pritisak u uvetu slabljenje sluha i ispucala koža oko uveta. Simptomi su da ste možda žrtva opasne infekcije. Bolovi i drugi simptomi mogu da traju mesecima ili godinama (hronična infekcija uveta), a ukoliko se ne leči dolazi do sušenja kože ušnog kanala i stvara se veliki rizik da zauek izgubite sluh.

Foto: Shutterstock

Infekcija uglavnom nastaje kada koristite štapiće za čišćenje ušiju i tako zabacite ušni vosak nazad do ušnog kanala. Takođe, rizik se povećava čestim korišćenjem slušalica, u kontaktu sa šamponom ili kada imamo pojačano znojenje. Za prevenciju važno je da koristite kapice za uši dok plivate kako se ne biste zarazili. Upala se uglavnom leči kapima za uši ili specijalista ubacuje vodu u uvo kako bi otpušio kanal od ušnog voska.