Ispijanje kafe može pomoći u lečenju raka debelog creva - tvrdi istraživanje

Ispijanje kafe može pomoći u lečenju raka debelog creva – tvrdi istraživanje

Ljudima s dijagnozom raka debelog creva šoljica kafe može ponuditi neke neočekivane prednosti.

Foto: Shutterstock

Ispijanje više kafe, do četiri šoljice dnevno, povezano je s boljim ishodima kod pacijenata s rakom debelog creva, prema studiji objavljenoj 17. septembra u "JAMA Oncology".

Istraživači iz više medicinskih ustanova, uključujući kliniku Mejo i Institut za rak Dana-Farber, pregledali su 1171 pacijenta s rakom debelog creva u posmatračkoj studiji u sklopu kliničkog ispitivanja.

Bez obzira na varijable kao što su rasa, upotreba alkohola, pa čak i dodaci za kafu poput mleka i šećera, otkrili su da je svako ko pije dve ili tri šoljice kafe dnevno imao sveukupno veće šanse za preživljavanje od pacijenata koji nisu pili kafu.

Kako ističu, pokazalo se da je kod onih koji su pili kafu rak sporije napredovao i događalo se manje zdravstvenih komplikacija.

Štaviše, što su više konzumirali kafu, to je bilo više prednosti. Pacijenti koji su pili četiri ili više šoljica kafe dnevno imali su najbolje stope preživljavanja i najmanji rizik od komplikacija bolesti. To je vredilo i za kafu s kofeinom i za kafu bez kofeina, pokazalo je istraživanje.

Foto: Shutterstock

Ali ovi rezultati nisu dovoljni za uspostavljanje uzročno-posledične veze između konzumiranje kafe i boljih ishoda raka.

Ipak, i prethodna istraživanja pokazala su da je konzumacija kafe sigurna u umerenim količinama (do pet šoljica dnevno), ali i da je povezana i s manjim rizikom od određenih karcinoma, zdravim metabolizmom i manjim brojem slučajeva kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici pretpostavljaju da bi kafa mogla imati zaštitne učinke kod obolelih od raka delom i zato što pomaže u regulaciji nivoa insulina, ali i zato što ima puno antioksidansa.

Važno je naglasiti kako je potrebno više istraživanja da bi se shvatilo kako kafa može igrati ulogu u ishodima raka. U međuvremenu, prema istraživačima, kafa ne bi smela da se smatra sredstvom za lečenje ili prevenciju raka, piše Insider.

"Iako je preuranjeno preporučivati ​​visok unos kafe kao potencijalni lek za rak debelog creva, naše istraživanje sugeriše da ispijanje kafe nije štetno i može biti korisno", istakla je dr Kimi Neg, autorkca studije, u saopštenju za javnost.