Začin koji se smatra razmerno hranjiv - đumbir predstavlja izvor kalcijuma, bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, selena, cinka, gvožđa i vitamina C. Saznajte kako da napravite napitak protiv nadutosti!
Foto: Shutterstock
Osim vitamina i minerala đumbir sadrži i vrlo zanimljiv spoj gingerol koji u laboratoriji pokazuje vrlo korisno delovanje i kod ljudi može delovati protivupalno, antikarcinogeno i antioksidativno.
Novije naučne spoznaje pokazuju kako se đumbir osim u kulinarske svrhe često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba. Pregledom do sada provedenih naučnih istraživanja zaključeno je kako postoje dokazi o učinkovitosti đumbira kod olakšavanja mučnine kod trudnica i kod postoperativne mučnine i povraćanja.
Manje je uverljivih dokaza da koristi kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima i kod artritisa. Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu "World Journal of Gastroenterology" pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca kod osoba s tegobama poput loše probave i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem delu probavnog sistema.
Oni koji pate od problema nadutosti i viška gasova mogu da popiju đumbir prokuvan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad creva. Komadić svežeg đumbira narendamo ili narežemo na parčiće i prelijemo čašicom vruće vode i pustimo da odstoji 10 minuta.