Istraživači otkrivaju - Ova Mocartova kompozicija smanjuje simptome epilepsije!

Istraživači otkrivaju – Ova Mocartova kompozicija smanjuje simptome epilepsije!

Volfgang Amadeus Mocart bio je kompozitor i pijanista iz Salcburga, koji je živeo u drugoj polovini 18. veka. Kao vunderkind, on je već u ranoj mladosti stvorio dela koja danas izvode najbolji muzičari i orkestri na svetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolfgang Mozart (@wolfgang_amadeus_mozart_fan)

Nažalost, umro je veoma rano, sa 35 godina, no, njegova muzika je nastavila da živi evo već više od dva veka.

Verovali ili ne, Mocart je odnedavno postao relevantan i u medicini. Naime, istraživači su u novoj studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Scientific Reports otkrili da jedno delo slavnog kompozitora deluje umirujuće na ljude sa epilepsijom i smanjuje simptome ove opake bolesti.

U pitanju je Mocartova Sonata u D-duru za dva klavira (K448), koju je on napisao 1781, kada je imao svega 25 godina. Ista klavirska kompozicija je bila predmet istraživanja početkom 1990. u kontekstu poboljšanja prostorne inteligencije kod dece.

Tada su istraživači tvrdili da slušanje Mocarta povećava inteligenciju. To je bio tzv. Mocartov efekat, za koji se vremenom ispostavilo da ne postoji.

Kako bi prostudirali efekat Mocartove muzike na ljude sa epilepsijom, istraživači su pustili gore pomenutu kompoziciju dok su istovremeno preko odgovarajućih senzora pratili promene u mozgu učesnika eksperimenta.

Ovi senzori su u stanju da detektuju tzv. interiktalna epileptiformna pražnjenja, koja se dešavaju u mozgu i simptom su epilepsije. Tim istraživača je otkrio da svega 30 sekundi slušanja Mocartove sonate značajno smanjuje ovu aktivnost u mozgu ljudi sa epilepsijom.

Oni su takođe primetili da su efekti najveći u trenucima tranzicije između različitih melodija poznatog kompozitora.

Zanimljivo je da je isti eksperiment isproban sa kompozicijama nemačkog operskog kompozitora Riharda Vagnera, ali su pozitivni efekti izostali.

To nam govori da u Mocartovoj muzici postoji nešto umirujuće što blagotvorno deluje na našu psihu i organizam, a što se ne može pronaći u muzici mnogih drugih čuvenih kompozitora klasične muzike.

Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće ostaviti traga u medicinskoj zajednici i ohrabriti doktore da preporuče Mocartovu muziku svojim pacijentima sa epilepsijom.

Zatvoreno za komentare.