Dobro je poznato da je organska hrana zdravija od konvencionalne a najnovija, veoma opsežna naučna istraživanja, dokazuju da učestalo konzumiranje ove hrane može da smanji rizik i od razvijanja nekoliko vrsta malignih oboljenja, koja predstavljaju pošast našeg vremena.
Foto: Shutterstock
Zato, prenoseći rezultate ovih istraživanja, objavljenih nedavno u časopisu JAMA Internal Medicine, portal "Health24" ispravno zaključuje, da ne bi trebalo žaliti malo više platiti organsko voće i povrće kada već ono može da pomogne u sprečavanju nastanka tako teških bolesti kao što su maligne.
Glavni zaključak ove velike studije, u kojoj su analizirani podaci o ishrani i zdravstvenom statusu blizu 69.000 ljudi, jeste da osobe koje jedu više organskih proizvoda imaju za četvrtinu niži rizik za dobijanje kancera u odnosu na ljude koje ne konzumiraju ovu vrstu hrane.
Foto: Shutterstock
Posmatrano po pojedinim vrstama raka, kod nekih su rizici izrazito smanjeni, tako da je recimo rizik od pojave karcinoma dojke kod žena u menopauzi bio manji za 34 odsto, za sve vrste limfoma 76 a za non-Hočkinov limfom čak 86 odsto.
Studijom je analizirana povezanost ishrane i zdravlja a ispitanici su u upitnike upisivali koliko organskih proizvoda troše i to kako voća i povrća tako i organski proizvedenih mlečnih proizvoda te mesa, jaja, hleba. U drugom delu upitnika upisivali su podatke o svom zdravlju, uključujući i one koji se odnose na eventualne maligne bolesti.
Foto: Shutterstock
Do pomenutih rezultata istraživači su došli, čak i nakon uzimanja u obzir delovanje drugih faktora koji utiču na pojavu raka.
Istraživači očekuju da bi moglo biti i zvanično potvrđeno i prihvaćeno da konzumiranje organske hrane može da doprinese sprečavanju kancera. Ipak, ukazuju da ljudi koji nemaju dovoljno novca da kupe organske proizvode, ne treba da prestanu da jedu obično voće i povrće.