Novo istraživanje pokazuje vezu između preskakanja "kralja obroka“ i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti.
Foto: Shutterstock
Doručak važi za "najvažniji obrok u toku dana". Može i sačuvati život - makar tako pokazuju rezultati istraživanja koje je 22. aprila objavio američki Koledž za kardiologiju. Prema rezultatima, preskakanje doručka povećava rizik od smrti od kardiovaskularnih oboljenja.
Rezultate je analizirao tim lekara i istraživača sa nekoliko američkih univerziteta. Analizirali su uzorak 6.550 odraslih osoba uzrasta od 40 do 75 godina koje su učestvovale u nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani između 1988. i 1994. godine.
Učesnici su odgovarali na pitanje o tome koliko često doručkuju.
Nikada ne doručkuje pet posto ispitanika, oko 11 posto retko doručkuje, dok je četvrtina odgovorila da doručkuje povremeno.
Istraživači su zatim analizirali podatke o smrtnosti do 2011. godine - preminulo je 2.318 učesnika u istraživanju - i pokušali su da nađu vezu između navike doručkovanja i mortaliteta.
Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, kao što su pušenje ili gojaznost, istraživači su otkrili da su oni koji su preskakali doručak imali 19 posto više rizika da preminu od jedne od ovih bolesti, a da je verovatnoća za smrt od kardiovaskularnih oboljenja bila 87 posto viša.
Medicinska istraživanja već su pokazivala da preskakanje obroka može da ima negativan uticaj na zdravlje, ali naučnici i dalje pokušavaju da shvate povezanost.
Komentarišući nalaze istraživanja, britanska Nacionalna zdravstvena služba saopštila je da ovaj dokument "ne može dokazati da preskakanje doručka može direktno uzrokovati smrt od kardiovaskularnih bolesti".
Foto: Shutterstock
"Učesnici istraživanja koji nisu doručkovali bili su skloniji tome da su bivši pušači, teški alkoholičari, fizički neaktivni, da imaju lošije navike u ishrani i niži socioekonomski status od onih koji su doručkovali", navodi se u analizi objavljenoj na internet stranici NHS-a.
"Većina ljudi, na primer, doručkuje svakodnevno, ali su velike razlike između onih koji jedu zdrav doručak u osam sati ujutro i onih koji jedu sendvič sa slaninom ili žitarice kasno ujutro."