Izračunajte koliko vam je potrebno kalorija u toku dana

Izračunajte koliko vam je potrebno kalorija u toku dana

Nije komplikovana računica, a možda vas dobijene brojke prijatno iznenade. U poslednje vreme ne možete da živite od cica koje nas na Instagramu bombarduju fotkama od "pre" i "posle" i kunu se da su svoje fitnes ciljeve (kako to samo ozbiljno zvuči!) uspele da postignu tek kad su počele da jedu više.

I svaka od njih izgleda fantastično, naravno, a opet... dalo bi se zaključiti da unose stvarno više kalorija nego prosečna devojka koja sebi broji svaki zalogaj. To je zato što su sve te lepotice sa Instagrama ipak u pravu u vezi sa unosom kalorija.

Ponekad stvarno morate malo da pojačate kalorijski unos i da počnete da se hranite bolje da biste ubrzali metabolizam. Ako ste stalno više gladni nego siti, jer ste večito na nekoj dijeti, vaše telo na kraju reši da malo "prištedi", pa onda vežbanje više ne daje rezultate.

Kako da znate koliko vam je kalorija potrebno u toku dana? Evo okvirne računice, možda vam bude od koristi.

Prvo treba da izračunate koliko vam odlazi na bazalni metabolizam (energija koja vam je potrebna da živite), a onda na to da dodate energiju koju trošite da biste obavljali svakodnevne aktivnosti.

Okvirna formula za izračunavanje bazalnog metabolizma (BMR, Basal Metabolic Rate) je sledeća:

Muškarci

10-17 godina BMR = 17.7 x T + 657

18-29 godina BMR = 15.1 x T + 692

30-58 godina BMR = 11.5 x T + 873

Žene

10-17 godina BMR = 13.4 x T + 692

18-29 godina BMR = 14.8 x T + 487

30-59 godina BMR = 8.3 x T + 846

(T = telesna težina u kilogramima)

Ova računica pokazaće vam koliko vam je kalorija neophodno da biste preživeli dan ležeći u krevetu bukvalno se ne pomerajući. Drugim rečima, to je broj kalorija koji će vam obezbediti dovoljno energije da vam telo održi u životu, ali ne i dovoljno kalorija da biste bili aktivni na bilo koji način.

I to je upravo trenutak na kojem se sve te dijete koje vam ograničavaju unos kalorija do granice zdravog razuma pretvaraju u običnu glupost (što i jesu).

A sad, evo kako da izračunate koliko vam je kalorija stvarno potrebno tokom dana, ne samo da biste preživeli nego da biste normalno funkcionisali.

Sve što treba da uradite je da BMR pomnožite sa odgovarajućim koeficijentom koji "pokriva" vaš nivo dnevne aktivnosti:

BMR x 1.4 neaktivni muškarci i žene

BMR x 1.6 umereno aktivne žene

BMR x 1.7 umereno aktivni muškarci

BMR x 1.8 veoma aktivne žene

BMR x 1.9 veoma aktivni muškarci

Ako unosite manje kalorija nego što zahteva vaš bazalni metabolizam, nećete postići ništa osim što ćete se vući unaokolo bezvoljni i umorni. Pridržavajte se zdravih granica - poštujte potrebe sopstvenog organizma i vežbajte. Rezultati neće izostati.

Izvor: Mondo