Mnogima omiljeno, ovo bobičasto voće kotira se visoko na listi najzdravijih namirnica i možemo da ga jedemo sveže samo u ovo doba godine.
Foto: Pixabay
Osim što su ukusne i mirisne, pozitivan uticaj jagoda na organizam je višestruk.
Doprinose sprečavanju ozbiljnih oboljenja kao što su dijabetes i kardiovskularne bolesti, ali takođe doprinose lepšem izgledu kože, noktiju i zuba.
U nastavku saznajte za šta su sve dobre jagode...
Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora.
Foto: Pixabay
Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica.
Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima.
Foto: Pixabay
Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega – 3 masnih kiselina.
Imaju antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP).
Foto: Pixabay
Vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2, jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.
U 100 grama jagoda nalaze se samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je 98 odsto dnevnih potreba.
Foto: Pixabay
Prepune su vlakana, a spoj nitrata potiče protok krvi i kiseonika u telu, što će ubrzati metabolizam i pomoći mu u mršavljenju.
Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.
Foto: Pixabay
Sveže jagode otklanjaju neželjenu obojenost naših zuba, jednostavno, žvakanjem nekoliko minuta.
Foto: Pixabay
Zahvaljujući svojim sastojcima, čine zube beljim i otklanjaju mrlje na zubima.
Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja.
Foto: Pixabay
Kako bismo bili sigurni da su jagode prirodne, moramo znati i od koga kupujemo.
Neretko voće i povrće koje jedemo pređe puno kilometara pre nego što konačno dođe u naše ruke. Proces je zaista dug - branje, pakovanje, utovaranje, istovaranje, prepakivanje, izlaganje i na kraju rizikujemo da svako može da pipne naše jagode, što u ovom periodu zaista nije poželjno.
Pored toga, tokom ovog procesa, namirnice gube i do čak 40% nutritivnih vrednosti!
Vreme je za sveže jagode iz Beobašte koja se dostavlja u roku od samo 24 sata nakon branja!
Posetite Beobaštu i čekajte jagode na svom pragu.