Doneli ste odluku da u novoj godini počnete da se hranite zdravo, ali u marketima ste zatekli samo trulo voće i povrće - proklijali krompir ili kruške koje izgledaju kao da su proputovale nekoliko hiljada kilometara.
Foto: Shutterstock
Ipak, ne dozvolite da vas loš izbor sveže hrane u prodavnicama spreči u nameri da sa božićne mrsne trpeze pređete na zdravu ishranu.
Sezonska hrana može biti ukusna, a istovremeno puna nutritivnih sastojaka i dobra za vaše zdravlje tokom duge zime.
Grejpfrut je dobar za pročišćavanje disajnih puteva i za zdravlje krvnih sudova. Ipak, ovo voće najčešće se nalazi u senci njegovih popularnijih rođaka: pomorandže, mandarine i klementine.
Foto: Pixabay
Prema sprovedenim istraživanjima, grejpfrut sadrži veliku količinu vitamina C, koji može da ublaži simptome prehlade za 23% i pomaže u snižavanju holesterola.
Ovo korenasto povrće lako se skladišti, pa ćete ga zato videti na pijacama sve do leta. Cvekla je bogata nitratima, prirodnim mineralima koji pomažu u transportu kiseonika do vašeg mozga.
Foto: Pixabay
Unošenjem velike količine nitrata, kojih ima u cvekli, utiče se na poboljšanje pamćenja, posebno kod starijih osoba.
Jaja, posebno ona iz organske proizvodnje, bogata su vitaminom D koji se dobija posredstvom sunčeve svetlosti.
Foto: Pixabay
S obzirom na to da se ne možete sunčati tokom zime i dobiti ovaj vitamin prirodnim putem, konzumirajte češće namirnice koja su bogate omega-3 kiselinama, cinkom, B vitaminom i jodom.
Prokelj je pun ugljenih hidrata koji će vas lako zasititi i pomoći vam da ostanete zdravi tokom ove hladne zime.
Foto: Pixabay
S obzirom na to da obiluje vitaminom B, ovo povrće se koristi u posebnoj ishrani kod trudnica. Naime, prokelj štiti bebe još dok su u majčinom stomaku od mogućih oboljenja mozga i kičme.
Zdrava ishrana ne podrazumeva samo unošenje voća i povrća, već i mesa. Proteini u ćurećem mesu štite vas od zimskog gripa.
Foto: Pixabay
Isti proteini koji postoje u ovom mesu nalaze se i u morskoj hrani, organskoj junetini i zdravim mastima kao što je kokosovo ulje.
Karfiol je jedna od retkih namirnica koju možete kupiti tokom cele godine. Kao i ćuretina, ovo povrće bogato je triptofanom.
Foto: Pixabay
Karfiol možete koristiti umesto belog krompira da napravite pire koji sadrži malo ugljenih hidrata.
Pored toga što je bogat triptofanom i magnezijumom, avokado sadrži i biljne mastikoje su energičnije od ugljenih hidrata.
Foto: Pixabay
Samim podizanjem količine energije u vašem telu podiže se i vaše raspoloženje.
Jogurt sadrži bakteriju koja je poznatija kao laktobacilus reuteri, koja blokira razmnožavanje virusa koji napadaju vaš organizam kada se razbolite.
Foto: Shutterstock
Ovu bakteriju ne sadrži svaki jogurt, zato bi trebalo da potražite onaj koji je njome bogat.