Naučnici napravili jelovnik koji povećava aktivnost mozga

Naučnici napravili jelovnik koji povećava aktivnost mozga

Naučno je dokazano da hrana ima veliki uticaj na zdravlje i aktivnost mozga. Poznato je da hemijske supstance koje hranom unosimo u svoj organizam snažno utiču na naše pamćenje, koncentraciju, način razmišljanja i raspoloženje, a istovremeno su važne u lečenju bolesti. Isprobajte ovo ako želite besprekoran rad mozga!

Foto: Shutterstock

Ako jedete zdravo – brže ćete misliti, bolje pamtiti, lakše ćete se koncentrisati i bićete bolje raspoloženiji.

- Kako bi očuvali zdravlje mozga i omogućili mu da dobro funkcioniše, važno je upoznati se sa piramidom prave hrane zdrave za mozak u kojoj su jednako važne sve četiri stranice piramide – aminokiseline, nezasićene masne kiseline, glukoza i mikroelementi. Aminokiseline omogućavaju nesmetani prenos informacija u mozgu putem neurotransmitera, nezasićene masne kiseline omogućavaju da se procesi mišljenja i osećaja odvijaju normalno, glukoza daje energiju potrebnu za krertanje i motivaciju, a mikroelementi učestvuju u održavanju normalne funkcije mozga te svojim antioksidativnim svojstvom sprečavaju oštećenja moždanih ćelija – navodi prof. dr Vida Demerin u svojoj knjizi „ Hrana za mozak“ u kojoj se nalazi 70 recepata za zdravlje celog organizma, a posebno mozga.

Preporuka je da dnevno pojedete pet obroka – tri glavna – doručak, ručak i večeru, i dva međuobroka jedan prepodnevni, a drugi popodnevni.

Kako izgleda jelovnik za bolji rad mozga?

Doručak

Zobena kaša s suvim grožđem i cimetom

Potrebno je:

1,5 l prokuvane vode, 2 štapića cimeta, 90 g suvog grožđa ili brusnica, 4 kašičice prirodnog soka od pomorandže, 3 kašičice meda, 250 g zobenih mekinja, muškatni orah i još malo mlevenog cimeta

Priprema:

Sve sastojke pomešajte u velikoj posudi, stavite posudu na šporet i kuvajte dok ne provri. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 20 minuta. Rashladite pa dodajte sok od pomorandže i med. Pospite narendanim muškatnim oraščićem i mlevenim cimetom.

Foto: Shutterstock

Međuobrok

Sendvič od ćuretine

Potrebno je:

80 g mlevene ćuretine, 1 kriška luka, malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, 2 kašičice senfa, 2 kriške integralnog hleba (ili jedno integralno pecivo), 4 lista svežeg spanaća, 2 koluta svežeg paradajza

Priprema:

Ćuretinu malo posolite i oblikujte u pljeskavicu. Pecite na malo maslinovog ulja. Luk malo zapecite kako biste ublažili njegov intenzivan miris. Senfom premažite kriške hleba s jedne strane. Stavite pljeskavicu na jednu krišku hleba, po njoj rasporedite luk, listove spanaća i kolutove paradajza. Poklopite drugom kriškom hleba.

Foto: Shutterstock

Ručak

Zimska čorba od povrća

Potrebno je:

2 šargarepe, 1 praziluk, 1 glavica luka, 3 stabljike celera sa malo lišća, 50 g korena celera, 2 krompira, 100 g graška, 100 g žutog sočiva, nekoliko listova kelja, veza peršuna, 5 čena belog luka, 2 lovorova lista, pola kašičice majčine dušice, pola kašičice žalfije, testenina, sitna morska so

Priprema:

Operite povrće, a šargarepu i krompir ogulite. Sve naseckajte na kockice i stavite u lonac. Ulijte dve litre hladne vode i kuvajte dvadesetak minuta. Ubacite testeninu, smanjite vatru i kuvajte još 40 minuta.

Foto: Shutterstock

Večera

Salata od celera i jabuke

Potrebno je:

2-3 kašičice lanenog ulja, 4 kašičice jabukovog sirćeta, 2 kašičice jogurta s niskim procentom masnoće, 1 kašičica karija, na vrh noža belog bibera, malo mlevenog kumina, 1 kg kiselkastih crvenih jabuka, 100 g grožđica, 250 g izrendanog celera, sitna morska so, sveže mleveni crni biber, 4 lista zelene salate

Priprema:

Pripremite preliv: pomešajte ulje i sirće, jogurt, kari, beli biber i kumin. Dobro promešajte. Jabuke izrendajte zajedno s korom, dodajte im grožđice i izrendani celer. Salatu možete poslužiti u zdelicama ili na tanjiru u listovima zelene salate.

Zatvoreno za komentare.