Jutarnja glavobolja - Šta je izaziva, kako da je se rešite i kad da se obratite lekaru?

Jutarnja glavobolja – Šta je izaziva, kako da je se rešite i kad da se obratite lekaru?

Glavobolja nakon buđenja je veoma česta pojava, i velikom broju ljudi to pokvari jutro i ostatak dana.

Foto: Shutterstock

Sigurno ste se pitali šta izaziva jutarnju glavobolju, da li je ona opasna i da li treba da se zabrinete.

Doktor Skot Mek Dugal koji radi za “Independent Pharmacy”, odgovorio je na ova pitanja.

On kaže da je mamurluk čest uzročnik glavobolja, ali ukoliko niste prethodno veče proveli uz piće, postoji niz drugih mogućnosti. Na sreću, postoji i niz mogućih rešenja, sve zavisno od samog uzročnika problema.

Alkohol je poznati izazivač jutarnjih glavobolja, jer izaziva dehidrataciju organizma, koja se često manifetuje glavoboljom. Takođe, poremećaj cirkadijalnog ritma (bioritma), insomnija, hrkanje, apneja (pauza u disanju), škrgutanje zubima i prespavljivanje, mogu biti uzročnici ovog problema.

Foto: Shutterstock

Dakle, osim štetnih namirnica, poremećaj rasporeda spavanja je najčešći uzročnik jutarnje glavobolje. Cirkadijalni ritam je, u stvari, usklađenost rada vaših organa sa vašim spavanjem i budnošću. Za rešavanje problema hrkanja, apneje i škrgutanja, obratite se izabranom lekaru.

On će vam dati najbolji savet šta treba dalje da uradite. Doktor je nastavio:Lekovi koje pijete, pa čak i oni protiv bolova, mogu biti uzročnici glavobolje. To su lekovi poput antidepresiva, opioida, triptana, paracetamola, aspirina i drugih. 

Foto: Shutterstock

Doktor dodaje da ne postoji razlog za brigu, ali da postoje stvari na koje treba obratiti pažnja.

Ukoliko je bol trajan i uporan, treba najpre da razmislite o promeni svog stila života. Pijte manje alkohola i kafe, a više vode.Pored toga, dovedite svoje spavanje u red. Ukoliko ništa od toga ne pomogne, obratite se izabranom lekaru – zaključio je doktor.

Zatvoreno za komentare.