Kada bi trebalo posetiti lekara - pričanje u snu može biti opasno?

Kada bi trebalo posetiti lekara – pričanje u snu može biti opasno?

Pričanje u snu je jedan od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja. Karakteriše ga govor u dubokom snu, vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Foto: Shutterstock

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi u kontinuitetu, ali neki to mogu da ponove i više puta u toku noći. To najčešće podrazumeva jednostavne i jasne zvukove ili mumlanje koje je teško razumeti.

Polovina dece između 3 i 10 godina priča u snu i samo mali broj odraslih – oko 5 odsto. Stručnjaci, ipak, veruju da je to nasledno. Pričanje u snu se može javiti i tokom mesečarenja, a uglavnom se smatra da su to bezopasne pojave.

Šta sve može da podstakne pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu i odjednom je to počelo da vam se dešava, uzrok tome mogu da budu sledeći razlozi:

1. Određeni lekovi

2. Emotivni stres

3. Povišena telesna temperatura

4. Određeni mentalni poremećaji

Kada treba da posetite lekara?

Ako se javi odjednom, u odraslom dobu, i ako je praćeno strahom, vrištanjem ili nasilnim reakcijama, dobro bi bilo da posetite doktora specijalizovanog za san.

Takođe, ako mislite da vaše dete ima probleme sa snom, dobro je da razgovarate sa pedijatrom kako biste saznali više o ovom problemu, piše Objektiv.

– Kod odraslih je pričanje u snu povezano sa manjkom sna, pa čak i sa nesanicom – kaže specijalista za spavanje Mihael Breus.

Da li pričanje u snu može da se smanji?

Izbegavanje stresa i dovoljno sna smanjiće verovatnoću da tokom noći pričate u snu. Možete da vodite dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam utonuća u san i buđenja. Vodite ga dve nedelje, a ovo su stavke koje treba da zabeležite.

1. Zapišite vreme odlaska u krevet, vreme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili.

2. Zapišite i eventualne lekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali.

3. Zapišite šta ste pili svaki dan, pogotovo kada su pića sa kofeinom i alkohol u pitanju.

4. Zapišite kada ste se bavili fizičkom aktivnošću.

Zatvoreno za komentare.