Kada je pravo vreme da se primi vakcina protiv gripa

Kada je pravo vreme da se primi vakcina protiv gripa

Izostanak sa posla zbog bolesti može da bude dobar izgovor, ali je loše kada to bude zaista razlog zašto ne možete da ustanete iz kreveta. Sezona gripa je skoro tu i sigurni smo da ne želite da dane odmora potrošite na to da bolesni ležite u krevetu. Zato se pitate kada je vreme da se primi vakcina protiv gripa.

 Foto: Shutterstock

Vakcina protiv gripa pomaže da na nas ne deluju inače opasni virusi. Iako stručnjaci ne mogu sa 100 odsto sigurnosti da predvide kada će biti najveći rizik i kada će tačno početi sezona gripa, Centar za kontrolu i prevenciju predlaže da se vakcinišemo krajem oktobra, piše "Men's Health".

Ili tada ili čim vakcina bude bila dostupna u apotekama i bolnicama. Potrebno je par nedelja da steknete imunitet, pa se zato savetuje da je primite ranije, pre nego što počne sezona gripa.

Obično je potrebno dve nedelje nakon što primite vakcinu da se stvore antitela koja će se boriti protiv gripa. Ukoliko ste izloženi gripu pre ili odmah nakon vakcine, moguće je da ćete se razboleti čak i ako se vakcinišete.

Ostavi komentar