Kada nema drugog povrća - ovo je pravo rešenje

Kada nema drugog povrća – ovo je pravo rešenje

U kasnu jesen i zimu kada je sve manje svežeg povrća, ima jedna vrsta koja nam je uvek dostupna, a korisnija je i zdravija nego što obično mislimo.

Foto: Pixabay

Reč je o kupusu. Ima ga svežeg i kiselog naravno, a ne zna se koji je bolji. Toliko je bogat raznim vitaminima i mineralima, da praktično može da nadomesti trenutni manjak drugih vrsta povrća.

Tako se recimo u 100 g kupusa nalazi 50 mg vitamina C, a to je količina koja nam je dovoljna za ceo dan. I što je veoma važno sa kupusom ne unosimo mnogo kalorija u organizam, pa se može jesti u velikim količinama bez bojazni od gojaznosti.

Foto: Shutterstock

Konzumiranjem kupusa jačamo otpornost organizma i poboljšavamo zdravstveno stanje respiratornog sistema, gde se kupus pokazao naročito delotovnornim u slučaju kašlja i otežanog disanja, nezavisno od toga čime je ono izazvano.

Kupus svoju lekovitost u velikoj meri duguje visokom sadržaju beta karotena a on pak pomaže stvaranju vitamina A.

Osim beta karotenom, kupus je bogat vitaminina C  i E kao i vitaminima iz grupe B.  Zahvaljujući tome pomaže kod prehlada, stresa, povoljno utiče na koagulaciju krvi. 

Foto: Shutterstock

Kupus je najbolje jesti svež, jer je na taj način najveća iskoristljivost vitamina C, koji se budući da je termolabilan, gubi pri kuvanju.

Odličan je i sok od slatkog kupusa koji sprečava i leči bolesti želuca, kao što je čir. Listovi kupusa su takođe dobar lek za opekotine, rane, čireve.

Jedini problem sa slatkim kupusom je taj što kod nekih ljudi može da izazove nadutost. No i ovaj problem može da se izbegne, ukoliko se tokom kuvanja u posudu sa kupusom doda malo kima.

Foto: Shutterstock

Kada je pak reč o kiselom kupusu, njega zbog velikih količina soli koje se dodaju pri kiseljenju, ne bi trebalo da jedu ili bar ne mnogo, osobe sa povišenim krvnim pritiskom kao ni bubrežni bolesnici.

Zatvoreno za komentare.