Kada se razbolimo idemo kod njih - a šta doktori rade kada se prehlade?

Kada se razbolimo idemo kod njih – a šta doktori rade kada se prehlade?

Kada se ne osetimo dobro, pomoć potražimo od lekara. Međutim, šta doktori rade kada se prehlade? Šta oni urade u takvoj situaciji?

Foto: Shutterstock

Prehladu i viruse uglavnom prate kašalj, otežano disanje, curenje iz nosa, ali i umor, bolovi u mišićima, stalno kijanje, pa čak i niska temperatura.

Srećom, postoje stvari koje možete da uradite kod kuće i na taj način ublažite simptome, a lekari otkrivaju šta je to što oni rade da bi pomogli sebi, piše 24sedam.

Dobra vest je da je većina toga potpuno besplatna.

Evo šta doktori rade kada se prehlade:

Jedu hranu punu hranljivih materija

- Na sreću, možemo da olakšamo simptome jednostavnim koracima, ako se pobrinemo da se dovoljno odmaramo, pijemo tečnost i jedemo dobre kalorije - ističe dr Dahval Desai, direktor "St. Džozefa" u Atlanti. Ističe da u tim trenucima jede hranu bogatu proteinima poput jaja, piletine ili jogurta, a izbegava prerađenu hranu i pića koja sadrže kofein.

Dr Džudit Flores, pedijatar iz Njujorka, dodaje da izbegava alkohol, što može negativno da utiče na lekove bez recepta koje možda uzimate.

Ne zaboravljaju koliko je voda važna

Tečnosti će uvek pomoći kada ste bolesni, a Flores kaže da je posebno važno naglasiti da pijete što više vode jer odrasli često troše manje tečnosti, pa im ovaj zadatak može biti izazovan. Stručnjaci klinike Mejo savetuju da pijete vodu za piće, prirodne sokove, vodu sa limunom ili supu kako biste zadovoljili potrebe vašeg tela za tečnošću.

Kvalitetan san je prioritet

Postoji razlog zašto ste umorni kada ste prehlađeni, telo u tim trenucima žudi za odmorom kako bi imalo snage da se brže oporavi. Iz tog razloga, lekari savetuju da se u tim trenucima ne zaboravi odmor i kvalitetan san.

Prema klinici Mejo, antitela za borbu protiv infekcije se proizvode manje kada niste odmorni, što će vas ili učiniti podložnim prehladi ili će vam trebati mnogo duže da se oporavite.

- Ovo je dobar trenutak da usporite i dozvolite telu i imunitetu da rade svoj posao. Dakle, ako se probudite prehlađeni, bolje je da se odmah vratite u krevet, ne naprežite se tokom dana i idite rano u krevet. Dr Kristofer Skuderi, porodični lekar sa Floride, kaže da nikada ne preuzima obaveze kada se bori protiv prehlade, pa može sebi da priušti dobar odmor.

Oni se brinu o najozbiljnijem simptomu

To je stanje koje zahteva prepoznavanje glavnog simptoma koji vas muči, kaže Desai i objašnjava da obično sledi sve navedene korake, a uzima i lekove koji se izdaju bez recepta za lečenje bolesti i veruje da nema ništa loš u tome.

Ako vas telo boli, koristite uobičajene lekove protiv bolova, ako su vam nos i sinusi zapušeni, isperite vodom ili udahnite. Zapamtite da je umerenost ključ, pa nemojte preterati, ističe Flores.

- Odlučite se koji vam simptom najviše muči i uzmite lek za njega, a ako imate određenih zdravstvenih tegoba, savet je da se konsultujete sa lekarom pre nego što uzmete bilo koji lek - kaže Desai i ističe da ove lekove nikada ne treba davati deci, bez da ih je prvo odobrio lekar.

Ako ste jedan od onih koji veruju da se bolest može pobediti snagom misli, odustanite od toga. Pretvaranje da vam nije ništa može da znači samo da nećete usporiti i da ćete se vratiti svim navikama koje inače gajite. Pre svega, treba da zapamtite da je vašem telu potreban odmor i dobra ishrana kako bi se borilo protiv virusa.

Zatvoreno za komentare.