Evo zašto nikad ne treba podgrejavati kafu

Evo zašto nikad ne treba podgrejavati kafu

Mada mnogi ljude vole dugo da uživaju u ispijanju kafe, poslednje što trebaju da rade je da podgrejavanje kafe jer će biti gorka, savetuju stručnjaci.

Foto: Shutterstock

"I pre nego što su zrna kafe pržena, njen DNK se sastoji od kiselina i spojeva koji postaju gorki ako se kafa zagrejava", rekla je Emili Rozenberg, direktorka "Stumptown Coffee".

Nepržena kafa sadrži hlorogene kiseline, a procesom prženja one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Dok hlorogena kiselina ima gorak ukus, kininska i kofeinska kiselina imaju još izraženiji gorči ukus, piše Huffpost.

Foto: Shutterstock

"Istina je da sva kafa ima neku gorčinu, ali, kod sveže kafe, takođe je prisutno puno slatkoće i kiselosti pa se gorčina ne oseti. Kada ponovo podgrejavate kafu, podstičete veću proizvodnju kininične i kofeinske kiseline, pa kafi dajete još gori ukus", pojasnila je Rozenberg.

Rozenberg je dodala da će skuvana kafa imati najbolji ukus ako je konzumirate u roku od sat vremena ili devedeset minuta. Takođe, svaka vrsta pržene kafe će nakon zagrejavanja će imati gorči ukus u određenoj meri, ali Rozenberg kaže da će gorčina tamne pržene kafe biti još izraženija.

Foto: Shutterstock

"Ljudi koji rade kod kuće verovatno već imaju termos čaše za napolje ili čaše s poklopcem. Kad pijete kafu kod kuće, možda je bolje da koristite te čaše", kazala je, te dodala da je za najbolji ukus kafe najbolje da je popijete u roku od sat vremena.

Zatvoreno za komentare.