Kako hormoni utiču na zdravlje muškaraca

Milioni muškaraca koriste hormone kako bi povećali seksualnu želju, energiju, mišiće ili raspoloženje. Nedavno istraživanje je pokazalo da oni mogu biti i uzročnik infarkta, raznih srčanih oboljenja, pa čak i smrti.

Foto: Shutterstock

Tokom protekle decenije muškarci su masovno kupovali razne gelove, lekove i sredstva verujući da će im doza testosterona izlečiti probleme. Međutim, pokazalo se da ove terapije imaju više štete nego koristi.

Najnovija studija koju je sprovela Uprava za hranu i lekove pronašla je da testoteronska terapija može izazvati infrakt osobama starijim od 65 godine i to samo posle tri meseca uzimanja. Srčani udar je moguć i kod mlađih osoba koje pate od nekog srčanog oboljenja.

Stručnjake zabrinjava činjenica da mnogi muškarci uzimaju slične terapije, a da zapravo i nema potrebe za tim.

Nivo testorsterona opada u srednjim tridesetim, a neki mlađi momci boluju od hipogonadizma i zato ne proizvode dovoljno hormona.  Nijedan od ova dva problema nije razlog da se krene terapijom koja će trenutno rešiti problem libida, a ostaviti trajne posledice.

Slab libido ili energija problem je možda nešto drugo, a ne nizak nivo hormona, pa se preporučuje poseta lekaru.

Ukoliko se ipak odlučite da koristite neki od testosteronskih lekova, posavetujte se prvo sa doktorom i utvrdite koji vam tretman najviše odgovara.

Pročitaj još