Kako negovati kožu nakon opekotine?

Kako negovati kožu nakon opekotine?

Požurili ste da izvadite pleh iz rerne i trenutak nepažnje bio je dovoljan, a kao rezultat sada imate bolnu opekotinu na ruci? Kako negovati kožu nakon opekotine?

Foto: Shutterstock

Svi smo ih iskusili bar jednom u životu, verovatno i mnogo češće. Osim što su bolne i narušavaju izgled kože, opekotine mogu ostaviti i dugotrajne posledice na koži. Zato je neophodna adekvatna nega kako bi se koža nakon opekotine na pravi način oporavila i sprečili trajni ožiljci. Ovaj članak će vam pružiti detaljne savete i korake kako se pravilno neguje koža nakon opekotine da biste joj što pre vratili zdrav i sjajan izgled.

1. Momentalno stavite opekotinu pod mlaz hladne vode

Prva i najvažnija reakcija na opekotinu je hlađenje područja. Držite opekotinu pod mlazom hladne vode najmanje 10 minuta. Ovo će pomoći u smanjenju oticanja, crvenila i ublažavanju bola. Izbegavajte stavljanje leda i zaleđenih stvari iz zamrzivača direktno na kožu, jer može izazvati dodatne povrede.

2. Nežno očistite i pažljivo dezinfikujte

Nakon hlađenja, blago operite opekotinu sapunom i vodom. Budite nežni kako ne biste izazvali iritaciju, posebno tokom brisanja i sušenja opekotine. Redovno pratite stanje opekotine i budite svesni znakova infekcije kao što su crvenilo, oticanje, toplina ili gnoj.

Ako primetite bilo kakve znakove infekcije, odmah potražite medicinsku pomoć. Takođe, možete razmotriti korišćenje Vioplex antibiotskog spreja za rane, koji sadrži dve vrste antibiotika kako bi se efikasno sprečile infekcije i ubrzao proces zarastanja. Ovaj sprej za rane predstavlja inovaciju na domaćem tržištu i biće vaš najverniji saveznik pri nezi kože.

Foto: promo

3. Hidrirajte redovno kožu

Hidratacija je ključna za brz oporavak kože. Nakon čišćenja, nanesite tanki sloj hidratantnog losiona ili kreme na opekotinu, preporučuje se proizvod koji u sebi sadrži pantenol. Ovo će pomoći u zadržavanju vlage i sprečavanju isušivanja kože.

4. Zaštitite svežu opekotinu od sunca

Oštećena koža nakon opekotine posebno je osetljiva na sunčeve zrake. Stoga je važno zaštititi opekotinu od sunca. Koristite flaster ili sterilni zavoj kako biste zaštitili svoju opekotinu od direktnog izlaganja suncu ili je, ako vam mesto na kom se nalazi to dozvoljava, prekrijte odećom od laganih prirodnih materijala.

5. Izbegavajte dodirivanje i bušenje bula

Na vašoj opekotini verovatno će se formirati mehurići. Nipošto ih nemojte sami probijati. To može povećati rizik od infekcije i ožiljaka. Sačekajte da prođu sami od sebe i da se kože svojim tempom regeneriše. Ako mehurići puknu, nežno ih dezinfikujte Vioplex sprejom za rane i prekrijte sterilnim zavojem.

6. Razgovarajte sa lekarom

Ako je opekotina velika, duboka ili pokriva veliki deo tela, obavezno se posavetujte sa lekarom ili dermatologom. Oni vam mogu pružiti dodatne savete i prepisati potrebne tretmane kako bi se osiguralo brzo i sigurno zarastanje.

Negovanje kože nakon opekotine zahteva pažnju i strpljenje, ali uz pravilnu negu ćete ubrzati proces oporavka i smanjiti rizik od trajnih ožiljaka!

Zatvoreno za komentare.