Kako efikasno ukloniti pesticide sa voća i povrća

Kako efikasno ukloniti pesticide sa voća i povrća

Blagotvorno delovanje vitamina i minerala u voću i povrću može da padne u drugi plan, jer su negativne posledice delovanja pesticida potencijalno jače od dobrobiti.

Foto: Shutterstock

Prema podacima neprofitne američke organizacije EWG, uprkos pranju, na više od 65 posto voća i povrća ostaju štetne hemijske supstance koje izazivaju niz tegoba i bolesti.

Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka.

Prema toj studiji, čak 60 posto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene supstance. Krompir, celer, paradajz, kruške, trešnje, breskve, grožđe, jabuke, nektarine, kelj, spanać, jagode - neretko su najzagađenije pesticidima.

Međutim, rešenje nije ni u tome da prestanete jesti voće i povrće. Evo par načina na koje možete ukloniti pesticide.

Pomoću belog sirćeta

U veću posudu sipajte vodu i belo sirće u odnosu 4:1. Potopite voće ili povrće koje želite da očistite i ostavite oko 20 minuta. Nakon toga namirnice dobro isperite vodom.

Dobra stvar je što ćete na ovaj način, pomoću sirćeta, ukloniti i eventualne bakterije sa voća ili povrća.

I ne brinite, ako dobro isperete voće i povrće, nećete osetiti ukus sirćeta kada jedete.

Pomoću sode bikarbone

Voda ne može da ukloni baš sve pesticide, ali izgleda da soda bikarbona može.

Naime, eksperiment sa jabukama je pokazao da na ovom voću ostaje znatno manje pesticida nakon što se drže potopljene u mešavini vode i sode bikarbone osam minuta, a nakon 12 do 15 minuta na voću uopšte nije bilo pesticida!

Razlog za to je što je soda bikarbona razgradila dve vrste pesticida korišćene u studiji – tiabendazol i fosmet, mada ne znači da će na sve druge pesticide delovati isto. U svakom slučaju, bolje je nego da operete samo vodom.

Zatvoreno za komentare.