Kako prepoznati simptome povišenog krvnog pritiska?

Kako prepoznati simptome povišenog krvnog pritiska?

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija, problem je koji češće pogađa starije ljude ali nažalost više nije redak ni među ljudima srednje životne dobi, čak i osobama u ranim tridesetim godinama.

Foto: Shutterstock

Mnogi i ne znaju da imaju ovu hroničnu, neizlečivu bolest jer se dešava da ona godinama ne daje nikakve simptome i da se hipertenzija dijagnostikuje, tek kada dođe do oštećenja na srcu, mozgu, očima ili bubrezima. 

Kod nekih bolesnika se ipak sa nastankom hipertenzije, pojavljuju i određeni simptomi a to su najčešće:

- crvenilo na licu koje zapravo nastaje kao posledica širenja krvnih sudova kože i neposredno ispod nje a sve zbog povećanog dotoka krvi

- pritisak i bol u glavi

- zamaranje pri obavljanju svakodnevnih poslova kao i slabija koncentracija nego inače

- hronični umor i slab san

- pritisak u grudima

- krvarenje iz malih kapilara u nosu

- prolazno trnjenje ili slabost jedne polovine tela

 Foto: Shutterstock

U najvećem broju slučajeva, oko 95 odsto, uzrok hipertenzije je nepoznat a u ostalih 5% ona nastaje kao posledica bolesti bubrega, nervnog sistema ili žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Nastanku hipertenzije doprinose loše životne navike kao što su uzimanje većih količina alkohola, pušenje, konzumiranje slane i masne hrane, zatim izloženost stresu, sedenje i smanjena fizička aktivnost uopšte, te prekomerna telesna težina.

Foto: Pixabay

Kada se ovo zna onda se jednostavnom promenom životnih navika može dosta uraditi na prevenciji visokog krvnog pritiska ali i njegovoj boljoj kontroli kada se pojavi.

Osobe koje su gojazne valjalo bi da smanje telesnu težinu jer je višak kilograma teret i za srce. Vežbanje poboljšava kondiciju celog organizma, pa i srca, a veliki i nezamenljiv doprinos ima i pravilna ishrana i to ona sa što manje soli, zatim šećera i masnoća.   

Nikako ne znači da svako kome je ikada izmeren povišen krvni pritisak, stvarno ima hipertenziju. Da bi se bolest dijagnostikovala i započela terapija neophodno je da su bar u tri uzastopna merenja, izmerene povećane vrednosti krvnog pritiska.