Kako prepoznati simptome povišenog krvnog pritiska

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija, problem je koji češće pogađa starije ljude ali nažalost više nije redak ni među ljudima srednje životne dobi, čak i osobama u ranim tridesetim godinama.

Foto: Shutterstock

Mnogi i ne znaju da imaju ovu hroničnu, neizlečivu bolest jer se dešava da ona godinama ne daje nikakve simptome i da se hipertenzija dijagnostikuje, tek kada dođe do oštećenja na srcu, mozgu, očima ili bubrezima. 

Kod nekih bolesnika se ipak sa nastankom hipertenzije, pojavljuju i određeni simptomi a to su najčešće:

 Foto: Shutterstock

- crvenilo na licu koje zapravo nastaje kao posledica širenja krvnih sudova kože i neposredno ispod nje a sve zbog povećanog dotoka krvi

- pritisak i bol u glavi

- zamaranje pri obavljanju svakodnevnih poslova kao i slabija koncentracija nego inače

- hronični umor i slab san

- pritisak u grudima

- krvarenje iz malih kapilara u nosu

- prolazno trnjenje ili slabost jedne polovine tela

 Foto: Shutterstock

U najvećem broju slučajeva, oko 95 odsto, uzrok hipertenzije je nepoznat a u ostalih 5% ona nastaje kao posledica bolesti bubrega, nervnog sistema ili žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Nastanku hipertenzije doprinose loše životne navike kao što su uzimanje većih količina alkohola, pušenje, konzumiranje slane i masne hrane, zatim izloženost stresu, sedenje i smanjena fizička aktivnost uopšte, te prekomerna telesna težina.

Foto: Pixabay

Kada se ovo zna onda se jednostavnom promenom životnih navika može dosta uraditi na prevenciji visokog krvnog pritiska ali i njegovoj boljoj kontroli kada se pojavi.

Osobe koje su gojazne valjalo bi da smanje telesnu težinu jer je višak kilograma teret i za srce. Vežbanje poboljšava kondiciju celog organizma, pa i srca, a veliki i nezamenljiv doprinos ima i pravilna ishrana i to ona sa što manje soli, zatim šećera i masnoća.   

Foto: Shutterstock

Nikako ne znači da svako kome je ikada izmeren povišen krvni pritisak, stvarno ima hipertenziju. Da bi se bolest dijagnostikovala i započela terapija neophodno je da su bar u tri uzastopna merenja, izmerene povećane vrednosti krvnog pritiska.

Pročitaj još