Ako mislite da je svejedno šta jedete tokom velikih vrućina, varate se. Postoji određena hrana koja može da rashladi vaše telo, a da toga uopšte niste svesni. Nutricionista Danijel O’Šonesi savetuje koju hranu treba da jedete, a koju da izbegavate tokom toplotnog talasa koji je zahvatio celu Evropu pa i nas.
Uveče jedite supu
Photo: pixabay
On kaže da lubenica, kurkuma i smanjen unos ugljenih hidrata i proteina mogu da pobede vrućinu, prenosi Metro. Iako se više preporučuje zimi, tanjir supe trebalo bi da jedete i ovih toplih letnjih dana i to uveče, kada temperatura vazduha počne da pada. Vaše telo će uz pomoć supe da ostane hladnije. "Supa će da izazove znojenje, ali kako znoj isparava, energija se apsorbuje u vazduhu i vaše telo se hladi", objašnjava nutricionista.
Kurkuma hladi telo
Photo: pixabay
Iz istog razloga je za rashlađivanje dobar izbor i čili. Zbog njega ćete više da se znojite, a pritom i hladite telo. Začin koji leti ne smete da izbegavate je i kurkuma, jer ona poboljšava cirkulaciju, pa pomaže da krv brže teče kroz vene, čime se telo hladi.
Smanjite unos mesa
Photo: shutterstock
Preporuka nutricioniste Danijela O’Šonesija jeste i da jedete luk, zatim jela i pića koja sadrže mentu, kokosovo mleko. Kada je reč o onim drugim namirnicama i nutrijentima, dakle onim koje bi trebalo manje unositi, on na početak tog spiska, stavlja ugljene hidrate i meso, čije unošenje treba količinski smanjiti.