Poslušajte kako zvuče zdrava i bolesna pluća na stetoskopu

Poslušajte kako zvuče zdrava i bolesna pluća na stetoskopu

Kako zvuče bolesna pluća na stetoskopu? Od hroničnog bronhitisa ili upale pluća, poput gudanja po kontrabasu, niskotonsko zviždanje dok će zdrava pluća zvučati sasvim normalno. 

Foto: Shutterstock

Ako su pluća zdrava, lekar će preko stetoskopa čuti jasno disanje, udisaj i izdisaj. Ali postoji još nekoliko vrsta zvukova po kojima lekari daju dijagnozu.

Visokotonsko zviždanje, škripanje - teško disanje će se na stetoskopu čuti kao piskutav zvuk tokom udisanja ili izdisanja. Može se čuti kod pacijenata sa astmom ili hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti.

Niskotonsko zviždanje - čuje se kao gudanje po kontrabasu, može podsećati i na hrkanje.

Mogu ga uzrokovati upale ili sekret nakupljen u plućima. Povezuje se sa stanjima poput hroničnog bronhitisa, upale pluća i cistične fibroze.

Stridor - grub, visokotonski zvuk koji se čuje najviše pri udahu. Ukazuje na opstrukciju disajnih puteva, ali može biti uzrokovan gušenjem, alergijskom reakcijom, krupom (kašalj poput laveža, najčešći kod dece od 6-36 meseci) i epiglotitisom (bakterijska infekcija epiglotisa i okolnih tkiva).

Zvuk krckanja ili stvaranja mehurića - obično se čuje tokom udisaja. Zvuk stiže iz malih plućnih mehurića. Najčešće ga uzrokuje voda u plućima, a može se čuti kod upale pluća i kod srčanih problema.

Opšta preporuka je da nikad sami sebi ne postavljate dijagnozu već da uvek, ako se ne osećate dobro, potražite pomoć lekara.

Ostavi komentar