Kako zvuče zdrava, a kako bolesna pluća na stetoskopu

Kako zvuče zdrava, a kako bolesna pluća na stetoskopu

Kako zvuče bolesna pluća na stetoskopu? Od hroničnog bronhitisa ili upale pluća, poput gudanja po kontrabasu, niskotonsko zviždanje dok će zdrava pluća zvučati sasvim normalno. 

Foto: Shutterstock

Ako su pluća zdrava, lekar će preko stetoskopa čuti jasno disanje, udisaj i izdisaj. Ali postoji još nekoliko vrsta zvukova po kojima lekari daju dijagnozu.

Visokotonsko zviždanje, škripanje - teško disanje će se na stetoskopu čuti kao piskutav zvuk tokom udisanja ili izdisanja. Može se čuti kod pacijenata sa astmom ili hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti.

Niskotonsko zviždanje - čuje se kao gudanje po kontrabasu, može podsećati i na hrkanje.

Mogu ga uzrokovati upale ili sekret nakupljen u plućima. Povezuje se sa stanjima poput hroničnog bronhitisa, upale pluća i cistične fibroze.

Stridor - grub, visokotonski zvuk koji se čuje najviše pri udahu. Ukazuje na opstrukciju disajnih puteva, ali može biti uzrokovan gušenjem, alergijskom reakcijom, krupom (kašalj poput laveža, najčešći kod dece od 6-36 meseci) i epiglotitisom (bakterijska infekcija epiglotisa i okolnih tkiva).

Zvuk krckanja ili stvaranja mehurića - obično se čuje tokom udisaja. Zvuk stiže iz malih plućnih mehurića. Najčešće ga uzrokuje voda u plućima, a može se čuti kod upale pluća i kod srčanih problema.

Opšta preporuka je da nikad sami sebi ne postavljate dijagnozu već da uvek, ako se ne osećate dobro, potražite pomoć lekara.

Ostavi komentar