Proverite da li ste tolerantni na ugljene hidrate

Proverite da li ste tolerantni na ugljene hidrate

O netoleranciji organizma na gluten poslednjih godina se puno govori, no nepodnošljivost ugljenih hidrata takođe je vrlo česta pojava, prenosi "Mindybodygreen."

Foto: Shutterstock

"Reč je o sivoj zoni. Količina ugljenih hidrata koji odgovaraju metabolizmu jedne osobe, ne mora uvek zadovoljavati potrebe koje ima druga osoba. Kroz svoj rad sam imao dosta iskustva s pacijentima koji su probleme sa zdravljem rešavali tako što su ograničili unos rafiniranog šećera i zamenili rafinirane ugljene hidrate namirnicama od celovitih žitarica, slatkim krompirom i svežim voćem", rekao je dr. Frenk Lipman i objasnio kako odgovaranjem na sledeća pitanja možete da proverite svoju toleranciju na ugljene hidrate. 

1. Jeste li gojazni?

2. Osećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljenim hidratima?

3. Vodite li uglavnom sedelački način života?

4. Osećate li da je vaš apetit van kontrole?

 5. Žudite li često za slatkišima i hranom punom skroba poput hleba, testenine, krompira i pasulja?

6. Imate li vrtoglavice kada ste gladni?

7. Je li vaš nivo šećera u krvi u granicama normale?

8. Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promene ili probleme sa spavanjem?

"Ako ste odgovorili potvrdno na samo jedno od ovih pitanja, pokušajte četrnaest dana iz prehrane da uklonite sve žitarice, mahunarke i povrće bogato akrobom (šargarepu, kukuruz, krompir, tikvu, slatki krompir) i voće. Takođe, izbegavajte šećer, čak i prirodne zaslađivače poput meda i javorovog sirupa, a naročito slatka gazirana pića. Nakon četrnaestog dana ponovo odgovorite na pitanja pod brojem 2, 5, 6 i 8. Ako su se odgovori promenili, najverovatnije ste netolerantni na ugljene hidrate", objasnio je dr. Lipman.

Zatvoreno za komentare.