Koja vrsta mleka je najzdravija?

Koja vrsta mleka je najzdravija?

Iako možda tako deluje, sojino i bademovo mleko nisu nužno zdravija opcija. Evo zašto.

Foto: Shutterstock

Kravlje mleko je bogato nutrijentima. Dobar je izvor proteina koji su važni za izgradnju mišića, ali i kalcijuma koji je važan za zdravlje i čvrstoću kostiju i zuba. Takođe, sadrži i druge nutrijente, poput vitamina B12 koji je važan za nervni sistem, vitamina A koji je važan za zdravlje očiju i kalijuma koji ima ulogu u zdravlju srca i funkcionisanju mišića. Zvuči kao prava multivitaminska namirnica, zar ne?

Ako ne volite ili iz nekog razloga ne možete da konzumirate mlečne proizvode, sledeće najbolje je sojino mleko. Proteini koji sadrži slični su onom koje sadrži i kravlje mleko, ali nije prirodan izvor kalcijuma – mada ga mnogi proizvođači dodaju u mleko prilikom proizvodnje.

Sledeće je bademovo mleko, koje zapravo nije toliko hranljivo koliko biste pomislili. Zapravo, stručnjaci kažu da je bademovo mleko malo hranljivije od filtrirane vode. Naravno, ako ne možete da pijete kravlje ili sojino mleko iz nekog razloga, ovo vam je manje-više jedini izbor, i u tom slučaju gledajte da konzumirate neko sa dodatim kalcijumom.

Foto: Shutterstock

Slično je i sa pirinčanim i ovsenim mlekom. Prednost ovsenog mleka je, ipak, u tome što sadrži beta-glukan, vrstu vlakna koja snižava holesterol, te u tom smislu dobro deluje na zdravlje.

Međutim, mleka na bazi žitarica sadrže više ugljenih hidrata nego kravlje mleko i imaju viši glikemijski indeks, što znači da imaju veći efekat na nivo šećera u krvi. Opet, ako vam je iz nekog razloga to jedina opcija, tražite one koji imaju dodati kalcijum.

Na kraju, da ne zaboravimo kokosovo mleko koje važi za veoma zdravo – ali, nutricionisti nisu impresionirani. Daleko od toga da nije zdravo, ali sadrži i zasićene masti koje nisu dobre za srce, a sadrži malo proteina i ugljenih hidrata.

Foto: Shutterstock

Koliko kalorija sadrži koje mleko

Naravno da je mleko mnogo više od kalorija, ali čisto informativno, evo koliko koje mleko sadrži kalorija u 100 mililitara.

Punomasno kravlje mleko – 67 kalorija

Pirinčano mleko – 61 kalorija

Sojino mleko 58 kalorija

Ovseno mleko – 46 kalorija

Sojino mleko sa smanjenim sadržajem masti – 37 kalorija

Obrano kravlje mleko – 34 kalorija

Zaslađeno bademovo mleko – 29 kalorija

Kokosovo mleko - 23 kalorije

Nezaslađeno bademovo mleko – 16 kalorija