Nadutost stomaka direktna je posledica unosa pojedinih vrsta namirnica, kao i loših navika koje prilikom konzumiranja hrane i pića praktikujemo.
Foto: Shutterstock
Lisnato povrće kao što su kupus, kelj i brokoli izazivaju nadutost, zato što sadrže puno vlakana i posebnu vrstu šećera, koja uzrokuje probleme u varenju hrane i metabolizmu.
Foto: Pixabay
Problematične su i mahunarke i to ne samo pasulj, već i boranija, grašak i ostale.
One takođe sadrže šećere i vlakna koja naš organizam ne može da upije, nego ih propušta do želudačnih bakterija.
Bakterije ih razgrađuju i na taj način proizvode gasove.
Foto: Shutterstock
Sličan učinak u našem organizmu ima i sveži sir, budući da sadrži dosta laktoze, a probleme sa varenjem može da izazove, naročito kod osoba koje su intolerantne na ovu vrstu šećera.
Šećerom i vlaknima bogate su i jabuke, te se i ovo najomiljenije voće nalazi među izazivačima nadutosti.
Isti efekat imaju i kruške, breskve i suve šljive.
Foto: Pixabay
Gazirana pića su česti uzročnici gasova, jer ugljen dioksid iz njih ispunjava stomak i uz mehuriće doprinosi nadimanju.
Među lošim navikama koje doprinose stvaraju gasova i nadutosti stomaka, na prvom mestu je prebrzo jedenje, jer se na taj način u želudac unosi velika količina vazduha.
Previše vazduha proguta se i pijenjem pića na slamku.