Suvo voće je preukusno i tu ćemo se verovatno svi složiti. Nije bitno da li su u pitanju suve kajsije, šljive, smokve ili nešto četvrto, činjenica je da svi volimo da se zasladimo ovim tradicionalnim specijalitetima. Ali mnogi se pitaju da li suvo voće donosi zdravstvene koristi i da li pomaže našem telu i organizmu.
Foto: Shutterstock
Kao i kod velikog broja drugih namirnica, suvo voće ima svoje prednosti i mane, a mi ćemo pokušati da vam to detaljnije objasnimo.
Suvo voće sadrži dosta šećera, kao i dobra vlakna, što ovu namirnicu čini izuzetnim energetskim obrokom. Ako trenirate i ako se bavite fizičkim poslovima, budite sigurni da će vam šaka suvog voća dati više energije nego čokolada ili energetski napitci.
Foto: Shutterstock
Međutim, baš te velike količine šećera nisu dobre po naš organizam. Šećer može dovesti do poremećaja u telu, lošeg lučenja insulina i dijaebetsa, što može biti prilično problematično. Takođe, u suvom voću nema ni malo tečnosti, pa se vaše telo na ovaj način neće hidrirati kao kada jedete normalno voće.
Ipak, suvo voće je daleko zdravija i korisnija grickalica od čipseva drugih sličnijh namirnica, tako da nutrucionisi savetuju da suvo voće jedete umereno i da u toku jednog dana pojedete jednu četvrtinu šolje, jer je to mera koja vam neće naškoditi.