Koliko sati nedeljno je telu potrebno da provedemo u prirodi

Koliko sati nedeljno je telu potrebno da provedemo u prirodi

Samo dva sata nedeljno u prirodi su dovoljna da biste bili zdraviji i srećniji, pokazali su rezultati studije univerziteta u Ekseteru, koje je preneo The Sun. 

Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da dva sata nedeljno mogu poboljšati vaše raspoloženje i pomoći pri smanjenju stresa i krvnog pritiska. Oni koji su u prirodi nedeljno proveli nekoliko sati ili više imali su 59 posto veću verovatnoću da će se osećati zdravije. Takođe, 23 posto je bila veća verovatnoća da će biti zadovoljniji svojim životom od onih koji to nisu praktikovali. 

"Dva sata nedeljno je lako ostvariv cilj koji se preporučuje svima", rekao je istraživač dr. Met Vajt i dodao kako je ovo prvi put da je utvrđeno tačno vreme koje je potrebno kako biste osetili sve prednosti boravka na otvorenom. 

Foto: Shutterstock

"Postoji mnogo razloga zašto vreme provedeno u prirodi može biti dobro za zdravlje i uopšteno za naše psihofizičko stanje. Ono nam pomaže u raznim životnim okolnostima i smanjenju stresa, ali na taj način uživamo i u kvalitetnom vremenu s prijateljima i porodicom", poručio je prof. Teri Hartig.