Koliko sna nam je neophodno za očuvanje zdravlja mozga?

Koliko sna nam je neophodno za očuvanje zdravlja mozga?

Nauka je dokazala da nedostatak sna dovodi do smanjenja kognitivnih funkcija u mozgu i utiče nam na radne sposobnosti.

Foto: Shutterstock

Prema naučnoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Brain” prošle nedelje utvrđeno je da šest do osam sati sna je dovoljno kako bi se sprečio kognitivni pad i održalo zdravlje mozga.

Studija je pratila spavanje 100 starijih osoba koje su testirane na kognitivni pad i dokaze rane Alchajmerove bolesti i otkrila da su samo oni koji su spavali šest do osam sati zadržali stabilno kognitivno funkcionisanje.

Ako je osoba spavala manje od pet i po sati, opala je njena kognitivna efikasnost. To se odnosilo i na ljude s druge strane spektra, i ako su spavali više od sedam i po sati, kognitivni procesi su opadali.

Odraslima u proseku treba sedam sati sna, deci školskog uzrasta od devet do dvanaest sati, a tinejdžerima osam do deset sati.

Hronični nedostatak sna može dovesti do problema poput zadržavanja pažnje, učenja, rešavanja problema, donošenja odluka.

Foto: Shutterstock

Dobra vest je da san možemo da poboljšamo tako što ćemo praktikovati da svaki dan ležemo i ustajemo u isto vreme. Takođe, treba stvoriti pravo okruženje za spavanje i opuštajuću rutinu pre spavanja.

Joga, topli tuš, i dobra, ali ne previše uzbudljiva knjiga koja se čita na blagom svetlu, sve to pomaže telu da se opusti.

Kako ne biste poremetili san smanjite svetla, utišajte muziku i snizite temperaturu u spavaćoj sobi.

Takođe se klonite uređaja poput pametnih telefona i televizora pred spavanje, oni mogu da dodatno utiču na san u negativnom smislu.

 

Zatvoreno za komentare.