Koliko šoljica je dozvoljeno? Stručnjaci nam otkrivaju koliko kafa može biti opasno

Koliko šoljica je dozvoljeno? Stručnjaci nam otkrivaju koliko kafa može biti opasno

Oko pitanja koliko kafe dnevno je previše, se decenijama lome koplja. Svako ima svoju teoriju, i za nekog su dve šolje maksimum, dok drugi smatraju da kafa može da se konzumira u skoro neograničenim količinama.

Foto:Shutterstock

Treću struju čine oni najumereniji koji trezveno zaključuju da je najbolje da pijete samo onoliko kafe koliko vam prija.

 Zato je zanimljivo pogledati i rezultate do sada najobuhvatnije studije koja se bavila uticajem kofeina na zapreminu mozga, kao i potencijalnom vezom sa demencijom i moždanim udarom.

U istraživanju koje je organizovao Univerzitet Južna Australija učestvovalo je 18.000 ljudi starosti od 37 do 73 godine.

Foto:Shutterstock

Naučnici su utvrdili da je granica između umerenosti i mogućeg zdravstvenog problema, veoma tanka, kada se radi o pijenju kafe.

– Utvrdili smo da ljudi koji piju više od 6 šoljica kafe dnevno imaju 53 odsto veći rizik od demencije, kao i manju zapreminu mozga. Uporedili smo podatke više puta, i oni nedvosmisleno ukazuju da povećana konzumacija kafe povećava rizik od demencije i moždanog udara – kaže doktorka Kiti Pam.

Koautorka ove studije, doktorka Elina Hiponen napominje da još nije precizno utvrđeno zbog čega tačno prevelika količina kafe može da ima negativan efekat.

Foto:Shutterstock

– Međutim, uvek možete da uradite jednu prostu i veoma važnu stvar, a to je da uvek uz kafu unosite dovoljnu količinu vode. Bitno je da uvek budete hidrirani – objašnjava Hiponen.

Ali, ovo ne znači da odmah morate da batalite kafu, ma koliko je voleli.

Vraćamo se na priču o umerenosti – naime, studija iz 2010 godine je pokazala da ako dnevno pijete između tri i pet šoljica kafe, za 65 odsto smanjujete rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Psihijatar Uma Naidu navodi da se u kafi nalaze antioksidanti polifenol i trigonelin, koji poboljšavaju kognitivne funkcije i umanjuju rizik od gubitka pamćenja.

Zatvoreno za komentare.