Pesticidi, sredstva kojima proizvođači prskaju biljke kako bi ih zaštitili od štetočina, smatraju se bezopasnim po ljudsko zdravlje, ukoliko se koriste u dozvoljenim količinama. Međutim, naučnici ipak upozoravaju a istraživanja potvrđuju, da njihovo dugotrajno unošenje nije nimalo bezazleno.
Foto: Shutterstock
- Potvrđeno je da ostaci pesticida na voću i povrću mogu da uspore ljudski metabolizam a to je direktan put u gojaznost.
- Pesticidi takođe imaju negativan uticaj na rad štitaste žlezde što narušava hormonsku ravnotežu u organizmu.
- Studije su pokazale da pesticidi stvaraju otpornost organizma na hormon insulin, čime se povećava opasnost od pojave dijabetesa tipa 2.
Foto: Shutterstock
- Kod nekoliko vrsta karcinoma, kao što su rak dojke, mozga, debelog creva, jetre, pluća, krvi ustanovljena je povezanost sa unošenjem pesticida kroz hranu.
- Naučnici tvrde da ove hemikalije mogu da izazovu čak i neplodnost i dovedu do pobačaja.
Foto: Pixabay
Najviše pesticida ima na jabuci, jer njoj preti najviše štetočina pa se često i prska. Zato jabuke nije dovoljno oprati već je najbolje i oljuštiti ih.
Foto: Pixabay
Osim jabuka pesticida ima na grožđu, paprikama baburama, zelenoj salati, krastavcima, spanaću, šljivama, jagodama, čeri paradajzu.