Šećeri se nalaze prirodno u voću, povrću, mleku, medu… Ali ih ima i u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u supermarketu. Pored slatkoće obezbeđuju ukus, teksturu i boju i produžuju rok trajanja hrani i piću.
Foto: Shutterstock
Budući da je šećer prisutan u svakodnevnoj ishrani, dobro je poznavati vrste, strukturu ali i preporučeni dnevni unos, kako bismo na najbolji mogući način postigli balans u ishrani.
Kristalni
Foto: Pixabay
Beli šećer koji najčešće srećemo na rafovima i u kuhinjama i na koji uglavnom mislimo kada kažemo "šećer".
U prahu
Foto: Shutterstock
Beli šećer, ali samleven u fini prah. U njega se dodaje kukuruzni štirak da se ne bi grumuljičio. Lako se rastvara i idealan je za glazuru i dekoraciju.
U granulama
Foto: Pixabay
Takođe beli šećer, samo sa većim zrnima, pa tako i bolje čuva oblik na visokim temperaturama. Koristi se za dekoraciju.
Iz trske
Foto: Shutterstock
Kada se rafinira isključivo iz šećerne trske i ne obrađuje dalje, dobija se beli šećer krupnijeg zrna, malo tamniji – i skuplji.
Demerara
Foto: Shutterstock
Varijanta šećera iz trske koji je minimalno rafinisan, što znači da sadrži melasu, što je jedino što ga razlikuje od belog. Zbog sadržaja melase odlikuju ga krupna zrna i boja ćilibara.
Turbinado
Foto: Shutterstock
Još jedna varijanta koja je minimalno rafinisana i sadrži melasu. Često se meša sa braon šećerom, ali Trubinado ima delikatnu aromu karamele.
Muscovado
Foto: Shutterstock
Poznat i kao šećer sa Barbadosa, i ovo je prosto varijanta belog šećera iz trske iz kojega nije uklonjena melasa. Lepljiviji je i vlažniji, sa bogatijim ukusom.
Žuti
Foto: Shutterstock
Rafinisani beli šećer od repe ili trske, sa malo melase. Liči na Muscovado ali je manje lepljiv.
Braon
Foto: Shutterstock
Isto što i žuti šećer, samo sa više melase i malo intenzivnijim ukusom.
Svi rafinisani šećeri na tržištu se dobijaju iz šećerne repe ili šećerne trske i osnova im je sukroza, šećer sastavljen od 50% fruktoze i 50% glukoze. Svi sukrozni šećeri, rafinisani ili u namirnicama, sadrže jednako kalorija i telo ih obrađuje na isti način.
Jedna kašičica od 4g daje 16 cal, preporučen unos za muškarce je 150 cal, za žene 100 cal.