Obično mislimo da se pojedinim kvarljivim namirnicama možemo možemo otrovati ako ih, naročito u toplim letnjim danima, čuvamo izvan frižidera ili zamrzivača.
Photo: Pixabay
Međutim kako upozorava dr Amrin Bašir, profesorka na odeljenju biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Velikoj Britaniji, rizik od trovanja hranom ume da vreba i tamo gde ga najmanje očekujemo - u hladnim desertima ali i nepravilno hlađenim namirnicama.
Ovo hladnim desertima prvenstveno se odnosi na sladoled, koji je jednom odmrznut pa ponovo zamrznut. Konzumiranjem takvog sladoleda u organizam se može uneti bakterija listerija koja izaziva veoma opasnu infekciju listeriozu.
Photo: Pexels
Ona kod odraslih ljudi zahvata mozak i kičmenu moždinu a događa se, mada veoma retko, da uzrokuje i otkazivanje rada srca. Dokaz za to je slučaj iz 2015. godine kada je petoro ljudi u SAD-u umrlo nakon jedenja sladoleda jer je bio kontaminiran bakterijom listerijom.
Photo: Pexels
Osim iz sladoleda ljudi je najčešće unose u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa. Ova bakterija ima sposobnost da preživi i razmnožava se i na temperaturi unutar frižidera, prenosi Dejli mejl.
Hrana koja nije ohlađena na temperaturu frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od razmnožavanja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne. Uništava se pravilnim kuvanjem hrane.
Photo: Shutterstock
"Vrlo je otporna na štetne uticaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplota. Listerioza se najčešće povezuje sa konzumacijom zaraženog sirovog ili nedovoljno pasterizovanog mleka i sira, posebno mekog, sladoleda, sirovog povrća, fermentisanih kobasica, sirove odnosno slabo kuvane piletine, sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, kao i sirove i dimljene ribe", kaže dr Bašir.
Photo: Pixabay
Prvi simptomi listerioze podsećaju na prehladu - kijavica, slabost, temperatura... U zavisnosti od stepena bolesti javlja se i mučnina, dijareja, povraćanje. Mogu se javiti i teški simptomi poput meningitisa, encefalitisa, sepse i teških infekcija materice koje kod trudnica mogu da rezultiraju spontanim pobačajem. Prvi simptomi zaraze javljaju se u roku od nekoliko dana do tri nedelje, dok se problemi sa stomakom mogu javiti već nakon 12 sati.