Kruška, šljiva, kajsija: Kada se koja rakija može koristiti kao lek

Kruška, šljiva, kajsija: Kada se koja rakija može koristiti kao lek

Rakija se na balkanskim prostorima smatra nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se sa kolena na koleno. S obzirom na visok procenat alkohola koji sadrži, potrebno je biti oprezan sa konzumacijom. Manja i pravovremena količina rakije, međutim, može za kratko vreme da pomogne kod određenih zdravstvenih tegoba. 

 Foto: Shutterstock

1. Bol u želucu 

Ako ste pojeli mastan obrok koji vam je prouzrokovao bol u želucu, prst ili dva šljivovice, loze ili travarice u čašici odmah će ga umiriti. 

2. Zubobolja 

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite ovo još 2-3 puta, uz kraću pauzu, kako rakija ne bi previše nadražila bolno meso. 

3. Upala grla 

Kod upale grla, izazvane bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Topao biljni čaj, sa par kašika rakije, takođe može biti od pomoći. 

4. Bol u leđima 

Malo rakije lagano utrljajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu se posebno preporučuje komovica, rakija koja se pravi od ostatka grožđa nakon fermentacije, ali mogu da posluže i druge rakije. 

5. Ukočen vrat 

Baš kao i kod ukočenih leđa, bol u vratu može da se sanira rakijom. 

6. Reumatski bolovi 

Kod obolelih od artritisa masaža rakijom je često sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima. 

7. Otoci 

Rakija dokazano hladi kožu, pa povoljno deluje kod otoka. Rakiju možete da umasirate na otečeno mesto, ili na njega staviti oblogu. Imajte na umu da rakija, već nakon nekoliko minuta, može da nadraži kožu, pa zato obloge treba kratko držati na otečenom mestu. 

8. Loša cirkulacija 

Naše bake i deke često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju. 

9. Urološki problemi 

Rakija sa peršunom dobar je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta. 

10. Mučnina tokom vožnje 

Naravno, ovde je rakija od pomoći isključivo punoletnim suvozačima, jer vozači nipošto ne smeju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče sa mučninom tokom vožnje, a rakija može da im bude od pomoći da reše ovu tegobu.

Zatvoreno za komentare.