Evo šta nikad ne bi trebalo da radite tokom kuvanja ako želite ukusniju kafu

Evo šta nikad ne bi trebalo da radite tokom kuvanja ako želite ukusniju kafu

Kako biste dobili savršenu i ukusnu kafu, postoje određene stvari koje trebate znati prilikom pripreme. Evo šta se podrazumeva za kuvanje kafe u tom slučaju.

Foto: Shutterstock

Većina ljudi ne može zamisliti početak dana bez vruće šoljice kafe u rukama. Iako neki tvrde da konzumacija prekomerne količine kafe nije dobra za zdravlje, sve više istraživanja pokazuje kako je kafa zapravo dobra i ima mnogobrojne pozitivne posledice na zdravlje.

Ali kuvanje savršene kafe zahteva određen nivo znanja, a postoji i nekoliko grešaka koje većina ljudi radi, koje uništavaju njen ukus, prenosi Real Simple.

Veličina zrna kafe

Drukčiji načini pripreme kafe zahtevaju i zrna drukčijih veličina. To je zato što kafa brže izlazi iz zrna koja su sitno mlevena, nego iz manje mlevenih i većih zrna.

Više mlevena zrna takođe trebaju više vremena da voda prođe kroz njih, što znači da su kafa i voda u dužem kontaktu. Glavno pravilo je da metode za kraću pripremu kafe zahtevaju više mlevena zrna, dok duže metode pripreme kafe zahtevaju manje mlevena zrna.

Foto: Shutterstock

Korištenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da je kafa sastavljena od 98 posto vode, stoga je bitno da voda za pripremu kafe bude što bliže kafinom originalnom sastavu. Voda iz slavine nikad neće biti slična tome, trebala bi da se koristi filtrirana voda.

Kuvanje na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode jako je važna pri kuvanju kafe. Kada se kuva kafa, ona bi trebala biti između 90 i 95 stepeni Celzijusa, ne prehladna ni prevruća. Kako biste postigli savršenu temperaturu, zakipite vodu i zatim ostavite da stoji 30 sekundi.

Foto: Shutterstock

Prevelika količina kafe

Većina ljudi ne meri količinu kafe koju stavljaju u vodu i za jače napitke stavljaju i više kafe, ali to može dovesti do kiselog ukusa. No više kafe neće dovesti do jače ili bolje kafe, samo ćete nepotrebno trošiti veću količinu kafe. U pravilu se stavljaju dve kašičice kafe na svakih 170 mililitara vode.

Korištenje kafe kojoj je prošao rok

Neće vam naštetiti, ali promeniće ukus i više neće biti toliko ukusna kao kad je sveža. Kafa kojoj je rok prošao dve ili tri nedelje promeniće svoju aromu i ukus te više nije pogodna za kuvanje. U pravilu, nakon otvaranja kafa je dobra sledeće dve nedelje.