Ukoliko patite od hipertenzije, konzumiranje određenih namirnica može da vam pomogne da regulišete krvni pritisak i tako spreči ozbiljne posledice.
Foto: Shutterstock
Visok krvni pritisak spada u najčešće bolesti današnjice koja sa sobom nosi opasnost od infarkta i moždanog udara. U pitanju je podmukla, tiha i nepredividiva bolest koja je jedan od najvećih izazivača smrti širom sveta.
Doktori često propisuju lekove za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promene načina ishrane I života uopšte, mogu I te kako da pomognu kod smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Zdrava ishrana je neophodna za pacijente koji boluju od hipretenzije, kao i za održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one sa visokim sadržajem hranljivih materija poput kalijuma i magnezijuma, snižavaju nivo krvnog pritiska.
Citrusno voće, uključujući grejpfrut, pomorandže i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog pritiska.
Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.
Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska smanjenjem upale i nivoa jedinjenja koja sužavaju krvne sudove zvanih oksilipini.
Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog pritiska.
Seme bundeve je hranljivo blago. To je koncentrisani izvor hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin.
Bobičasto voće je bogato antioksidansima, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju.
Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivo azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne sudove, a to može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Stoga, jedite kupine, maline i jagode.
Pistaći su izuzetno ukusni i zdravi, a sadrže i veliki broj hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca i regulisanje krvnog pritiska, uključujući kalijum.
Hrskava, slatka i hranljiva, šargarepa je osnovno povrće u ishrani mnogih ljudi. Vrvi od fenolnih jedinjenja, kao što su hlorogenska p-kumarinska i kafeinska kiselina, koje pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upale, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska.
Pun je hranljivih sastojaka i minerala, uključujući kalijum i kalcijum, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Ovo niskokalorično povrće povrće sadrži jedinjenja- ftalide, koji opuštaju krvne sudove i snižavaju krvni pritisak, piše Prva.