Starenje je prirodna faza u životu svakog bića, a taj proces najčešće se povezuje sa spoljašnjim izgledom čoveka, dok se zanemaruje starenje organizma i unutrašnjih organa – što je svakako mnogo važnije.
Foto: Shutterstock
Stručnjaci smatraju da promenom načina života, naročito režimom zdrave ishrane i smanjenjem stresa, svaki pojedinac može da odloži starenje. Takođe, određene namirnice održaće vašu kožu mladom, a što se tiče borbe protiv bora pre svega treba očistiti organizam od toksina odgovarajućom ishranom.
1. Voda
Foto: Shutterstock
Obična voda je vrlo važan deo zdrave ishrane, ali ljudi je često ne unose u dovoljnoj količini. To može uzrokovati dehidrataciju mozga i senilnost kod starijih osoba. Minimalna količina koju treba popiti iznosi dve čaše vode dnevno, a optimalna šest. Osim toga, tečnost se u organizam unosi i svakodnevnim konzumiranjem voća, čajeva i ceđenih sokova.
2. Složeni ugljeni hidrati
Foto: Pixabay
Ishrana koja doprinosi podmlađivanju organizma treba da bude bogata složenim ugljenim hidratima, kao što su integralne žitarice, voće, jezgrasti plodovi i semenke. Ove blagotvorne namirnice treba jesti u sirovom stanju, termički neobrađene. Bogate su vlaknima pa mogu da spreče hronične tegobe (opstipaciju, hemoroide, hipertenziju) koji doprinose procesu starenja. Kompleksni ugljeni hidrati prava su riznica fitohemikalija koje sprečavaju nastanak artritisa, raka i srčanih oboljenja, bora i staračkih pega.
3. Zeleno povrće
Foto: Pixabay
Zeleno povrće bogato je hlorofilom, čistačem krvi, koji ima sposobnost da pH organizma dovede u ravnotežu i da ukloni posledice različitih zagađenja kao što je udisanje duvanskog dima i benzinskih isparenja. Uz njegovo prisustvo poboljšava se apsorpcija hrane i dejstvo antioksidanata na jačanje imunološkog sistema, što predstavlja ključni aspekt usporavanja procesa starenja.
4. Riba
Foto: Pixabay
Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 mastima koje stabilizuju srčani ritam i štite od sakupljanja holesterola u krvnim sudovima. Riba je, takođe, odličan saveznik i vaše vitke linije.
5. Maslinovo ulje
Foto: Shutterstock
Ovo ulje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti, a u kombinaciji sa ribom ili svežom salatom biće odličan borac protiv raznih simptoma starosti.
6. Čokolada
Foto: Pixabay
Glavni sastojak čokolade – kakao, sadrži sastojke koji su veoma dobri za krvne sudove. Takođe, ako se uzima u razumnim količinama, deluje preventivno i protiv nastanka dijabetesa tipa 2 i brojnih drugih bolesti. Stoga birajte tamnu čokoladu s velikim procentom kakaa.
7. Jogurt
Foto: Shutterstock
Ovaj mlečni proizvod može, takođe, da uspori starenje, jer je bogat izvor kalcijuma, koji sprečava oboljenja kostiju, a sadrži i dobre bakterije koje jačaju imunološki sistem.
8. Južno voće
Foto: Shutterstock
Vitamin C kojim citrusno voće obiluje odličan je borac protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za proces starenja. Takođe, ovaj vitamin može da se suprotstavi potencijalno štetnom dejstvu sunčevih zraka i ubraznom starenju kože. Osim južnog voća koje nam je uvek dostupno i koje se često nađe na našoj trpezi, i zreo mango je odličan borac protiv starosti, jer sadrži flavone i gvožđe koji štite ćelije kože i osvežavaju ten.
9. Namirnice bogate vitaminom E
Foto: Shutterstock
Osnovna uloga vitamina E jeste, kao i kod vitamina C "hvatanje" slobodnih radikala, a samim tim i zaštita hormona, enzima i ćelijske membrane od agresivnih supstanci. Ovaj vitamin čuva srce i krvne sudove, ali i druge važne organe. Najbolji izvor vitamina E su semenke suncokreta, hladna ceđena ulja, jezgrasti plodovi i soja.
10. Namirnice bogate vitaminom A
Foto: Pixabay
Vitamin A je snažan antioksidant koji štiti vid, smanjuje bore i sprečava razvoj kancera. Zajedno sa vitaminima C i E sprečava razvoj katarakte. Ima ga u ribljem ulju, mesu, telećoj džigerici, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, kao i drugim namirnicama životinjskog porekla. U povrću se vitamin A nalazi kao provitamin u obliku beta-karotena prisutnog u šargerepi, krompiru, spanaću, lubenici, paradajzu i raznom voću i povrću žute i crvene boje.