Ništa ne gasi žeđ i ne vraća energiju kao lubenica

Ništa ne gasi žeđ i ne vraća energiju kao lubenica

Nije lako ugasiti žeđ na trideset i nešto stepeni. Odličan izbor je lubenica, jer osim što odlično gasi žeđ, nadoknađuje tečnost i vraća organizmu energiju.

 Foto: Shutterstock

Tajna njenih dobrobiti po naš organizam je u tome, što lubenica u onih desetak procenata koji nisu voda, sadrži mnogo dragocenih vitamina i minerala a veoma malo kalorija. Samo 30 u 100 grama. Odličan je diuretik,  koji čisti organizam, prvenstveno bubrege jer organizam oslobađa od viškova soli.

Foto: Pixabay

Lubenica blagotvorno deluje i na krv i krvne sudove, jer poboljšava PH vrednost krvi a krvne sudove čisti od masnih naslaga. Tako prevenira kardiovaskularna oboljenja, pre svega hipertenziju. Bostan se pokazao naročito korisnim za osobe koje imaju blago povišen krvni pritisak, jer redovno konzumiranje ovog povrća postiže da hipertenzija kod njih ostane blaga i ne razvije se u dalje, opasnije oblike.

 Foto: Pixabay

Bostan je pun vitamina B6, ključnog za stvaranje serotonina, hormona sreće, pa zato blagotvono deluje na psihu. Koliko, pokazuju najnovija istraživanja, čiji rezultati kažu da je depresiju u početnoj fazi bolje lečiti vitaminom B6 nego antidepresivima. Ovo zato jer lekovi izazivaju niz štetnih nus pojava a lubenica nijednu. Ovaj vitamin takođe ublažava umor i slabost, malokrvnost te kožna oboljenja kao što su seboreja i ekcemi.

Foto: Pexels

Bostan je najbolje jesti između obroka, a pošto ima malo kalorija može se jesti u neograničenim količinama. Izuzetak su osobe sa dijabetesom koje bi trebalo da vode računa o količinama pošto u bostanu ima dosta šećera.

U plodu lubenice nije zdravo samo meso već i koštice, iste one kojih se ponekad, uz puno muke, a potpuno pogrešno, nastojimo rešiti još dok je lubenica na tanjiru ili činiji. Naime koštice su pune minerala, najviše fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Photo: Pixabay

Lubenica u frižideru ne bi trebalo da stoji duže od nedelju dana. Isečenu je najbolje omotati plastičnom folijom, kako se ne isušila i poprimila mirise ostale hrane.

Zatvoreno za komentare.