Ovo voće i povrće nikako ne bi trebalo ljuštiti

Ovo voće i povrće nikako ne bi trebalo ljuštiti

Krajnje je vreme da prestanete da odstranjiujete jestivu koru s određenih vrsta voća i povrća. Naime, kod pojedinih vrsta namirnica najviše se vitamina, minerala i antioksidansa skriva upravo u kori.


Foto: Shutterstock



Štaviše, ponekad se baš u kori skrivaju nutrijenti koje ne možete dobiti iz drugih delova voća ili povrća.


"Koža ili ljuska voća i povrća uglavnom ima više antioksidanata, vlakana, vitamina i minerala u odnosu na meso", složila se nutricionistkinja Malina Malkani.


Kako je objasnila, neoguljeno voće i povrće može imati i do 33 posto više vlakana od onog koje ljuštite. Takođe, nivo antioksidanata u kori voća mogla bi da bude i do 328 puta veća od one koja se nalazi u mesu, navodi The Healthy.



Imajući to na umu, ako je vaš cilj da povećate količinu hranljivih sastojaka u vašoj ishrani, stručnjaci ističu da je sledeće voće i povrće najbolje jesti bez ljuštenja. 


Bobičasto voće


Ne brinite se o guljenju bobica, trešanja ili grožđa. Osim što bi guljenje njihove kore bilo pravi izazov, većinu čak i nije moguće oguliti.


Ali to je pozitivna stvar jer upravo njihova kora ili ljuska skriva puno antioksidanata i hranljivih sastojaka. Kada je u pitanju grožđe, kora je posebno korisna jer ovaj deo grožđa ima najviše antioksidansa u celom voću.


Foto: Shutterstock



Breskve, kruške i šljive


Njihova kora sadrži mnogo vlakana, hranljivih sastojaka i antioksidanata. Studija iz 2013. objavljena u časopisu Nutrition Research čak je otkrila da uklanjanje kore s breskve rezultuje unosom 13 do 48 posto manje antioksidansa u organizam. 


Jabuke


"Kora jabuke sadrži netopiva vlakna, vitamin C, vitamin A i flavonoid kercetin", kaže ova stručnjakinja. 


Ali iako je njihova kora jako zdrava, jabuke na sebi često imaju i mnogo pesticida. Zato ih dobro operite pre konzumacije ili razmislite o kupovini organskih jabuka. 


Kivi i krastavci


Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i kora kivija jestiva. Ona sadrži mnogo vitamina C, a njenim konzumiranjem unosite duplu količina vlakana, kaže nutricionistkinja Hilari Sesir. 



Što se tiče krastavaca, njihovu koru želite da zadržite zbog vitamina K, vlakana i kalijuma.


Foto: Shutterstock


Patlidžan i tikvice


Ne uklanjajte koru patlidžana ako želite u svojoj ishrani dodatna vlakna, flavonoide i magnezijum, navodi Sesir. Drugi razlog je činjenica da je kora patlidžana i tikvica bogata vodom, kora tikvica sadrži čak 95 posto vode, a patlidžan 92 posto vode.


Takođe, u kori ovog povrća nalazi se većina hranljivih sastojaka.


Krоmpir


Kora krompira sadrži vlakna, gvožđe, vitamin C, kalijum i folat, kaže Sesir. Umesto da je uklanjate, upotrebite četkicu za povrće kako biste pažljivo očistili krompir pre termičke obrade. 

Затворено за коментаре.