Imati visok krvni pritisak je potencionalno opasna stvar. Takođe poznat pod nazivom hipertenzija, hronično visok pritisak može prouzrokovati mnoge probleme od kojih neki mogu odvesti i u smrt.
Foto: Pixabay
Kako biste što bolje očuvali svoje zdravlje, obavezno obratite pažnju na unos sledećih 10 namirnica.
1. Masna hrana
Foto: Pixabay
Prema istraživanjima, osobe koje se hrane mesom i ostalom masnom hranom, imaju viši krvni pritisak za razliku od ljudi koji su na biljnoj ishrani sa malo masti. To je zato što biljke sadrže dosta vlakana i polinezasićene masti, koje spuštaju krvni pritisak.
2. Koža od pileta
Foto: Pixabay
Ne znamo da li postoji nešto gore za srce i krvne sudove od kože pečenog pileta, ono je prepuno holesterola i zasićenih masti koji zakrčuju i oštećuju krvne sudove. Hidrogenisana ulja i trans masti mogu povećati vaš LDL holesterol (loš holesterol) što posle dužeg vremena može imati fatalne posledice.
3. Rafinisane namirnice
Foto: Pixabay
Rafinisane namirnice sadrže velike količine soli zbog ukusa i zbog konzerviranja. Ovo može produžiti rok trajanja namirnicama ali zato itekako može štetiti vašem zdravlju. Zato biste trebali izbegavati namirnice kao što su gotova hrana, masline u tegli, čips, perece, kikiriki, dresinzi za salate, kečap, itd.
4. Alkohol
Foto: Pixabay
Jedna od najštetnijih namirnica koje podižu šećer je alkohol. Svakodnevno konzumiranje alkohola dokazano podiže pritisak do granica opasnosti. Kada osoba popije 3 alkoholna pića, krvni pritisak se odmah poveća do granica opasnosti, a ako se alkohol pije svakodnevno onda to stanje može biti trajno. Stoga, izbegavanje alkohola je odličan način da smanjite krvni pritisak.
5. So
Foto: Pixabay
Samo jedna kašičica soli sadrži 2.300 mg natrijuma. Preporučena dnevna doza natrijuma je 1.500 mg, ali mnogi ljudi unesu mnogo veće količine. Natrijum podiže krvni pritisak odmah nakon konzumacije.
6. Rafinisani šećeri
Foto: Pixabay
Preterano korišćenje šećera će povećati telesnu masnoću, što će naravno prouzrokovati povišen krvni pritisak. Prosečan stanovnik istočne Evrope unese oko 100 kg šećera godišnje.
7. Mleko
Foto: Pixabay
Zvanično, mleko se smatra dobrom i hranljivom namirnicom, međutim, ono je namenjeno samo mladuncima životinja. Životinjsko mleko, pored prevelike količine proteina, sadrži previše masti i holesterola koji utiču nepovoljno na srce i krvne sudove.
8. Pekarski proizvodi
Foto: Pixabay
Perece, đevreci, burek, kroasani, kifle i ostali pekarski delikatesi jesu ukusni, ali su zato i vrlo opasni po zdravlje zbog sastojaka kao što su maslac, šećer, natrijum i zasićene masti. Ova hrana ne samo što podiže pritisak već podiže i nivo šećera u krvi.
9. Kiseli krastavčići
Foto: Pixabay
Iako kiseli krastavčići sadrže malo kalorija, što je dobro, oni sadrže jako mnogo natrijuma. Jedan prosečan krastavčić od 10 cm sadrži 570 mg natrijuma što je otprilike 1/3 dnevne doze.
10. Kiseli kupus
Foto: Pixabay
Kiseli kupus sadrži velike količine natrijuma i osobe sa srčanim problemima ga nikako ne bi smele koristiti.