8 jutarnjih navika kojih se morate rešiti što pre

Stare navike teško umiru, a to je i razlog zbog čega radimo određene stvari uopšte ne razmišljajući o posledicama, naročito ujutru kada, u većini slučajeva, nemamo mnogo vremena. 

Foto: Pixabay

Da li i vi započinjete dan šoljom vrele kafe ili doručkujete pahuljice sa mlekom? Bićete iznenađeni kada vam otkrijemo da to i nije najbolji način za početak dana.

Saznajte kojih 8 stvari većina nas (ne) praktikuje svakog jutra, a koje su zapravo štetne po nas. 

Ne tuširamo se ujutru

Svakoga dana suočavamo se sa milion pitanja, bilo da su ona poslovne ili privatne prirode, na koje dajemo odgovore. Prema istraživanjima sa Harvarda, jutarnje tuširanje olakšava ove aktivnosti, pomažući mozgu da postane produktivniji i da ne dozvoli da bude ometen od strane spoljašnjih faktora. Tuširanje otvara vrata novih i neobičnih ideja i zato ga treba praktikovati svakog jutra.

Foto: Pixabay

Tuširanje vrelom vodom

Topla voda ima opuštajući efekat, pa će nas ovakvo tuširanje navesti da ponovo otpuzimo do kreveta. Sa druge strane, tuširanje hladnom vodom ima brojne prednosti - osvežiće vas, stimulisaće moždane aktivnosti i pozitivno uticati na imuni sistem. Hladna voda, za razliku od tople, ne isušuje kožu, a pomaže i pri gubljenju telesne težine.

Foto: Pixabay

Preduga upotreba mobilnih telefona

Društvene mreže su, kod većine ljudi, glavni razlog zbog kojeg se ujutru prvo uhvate mobilnog telefona. Način na koji ćemo provesti dan zavisi od toga kako provedemo jutro. Umesto što trošite dragoceno vreme proveravajući šta drugi rade, čitajući komentare i tvitove, potrošite ga na sebe. Provedite vreme u krugu porodice, ili sa osobama koje volite, dok spremate ukusan i zdrav doručak.

Foto: Pixabay

Trošenje vremena na izbor garderobe

Da li ste i vi od onih koji provode sate pitajući se "Šta ću danas da obučem"? Ujutru ionako nemate vremena za mnoge stvari, pa nemojte dodatno pogoršavati stvari tražeći garderobu. Kako bi olakšali sebi, smanjite količinu garderobe koju imate. U ormanu napravite poseban deo samo za garderobu koju nosite na poslu. Držite do reda i rešite se onih stvari koje više ne nosite. Garderobu koju nećete nositi do sledeće promene vremena, ostavite na drugom mestu.

Foto: Pixabay

Žitarice za doručak

Porcija od 50 grama žitarica sadrži 4 supene kašike šećera. Unošenjem šećera ujutru dolazi do povećanja insulina u krvi, a kada efekti prestanu, dolazi do umora i letargije. Mleko, jogurt i sveže voće kao dodatak žitaricama takođe ne predstavljaju dobar izbor, tako da je najbolje držati se što dalje od njih.

Prema istraživanjima, ujutru je zdravije pojesti parče pice nego činiju žitarica, jer pica sadrži proteine, masti i ugljene hidrate, čineći je izbalansiranim obrokom. Bitno je ne pojesti više od jednog parčeta. Pored pice, odličan izbor je i kajgana, sir ili meso koje ne sadrži puno masnoća.

Foto: Pixabay

Pranje zuba posle doručka

Naši zubi nakon obroka postaju ranjiviji, naročito ako smo jeli voće, citruse ili unosili gazirana pića. Umesto pranja, najbolje je isprati usta vodom i ukloniti ostatke hrane zubnim koncem. Potrebno je da prođe najmanje 30 minuta od obroka kako bismo bezbedno oprali zube.

Foto: Pixabay

Ispijanje crne kafe

Crna kafa odmah po ustajanju podiže nivo kortizola, što vodi anksioznosti. Jedna od mogućih opasnosti je i gastritis, do koga može doći ako se kafa unosi kada smo gladni. Istraživanja pokazuju da je najbolje vreme za kafu 3 ili 4 sata nakon buđenja. Ipak, ako ne možete odoleti kafi ujutru, dodajte joj mleka. Na taj način ćete ublažiti njene negativne efekte.

Foto: Pixabay

Odmah namestite krevet

Ako se vodite urednošću i namestite svoj krevet odmah čim ustanete iz njega, stvarate pogodno okruženje za razvoj bakterija, zato što vlaga koju je vaš telo ostavilo na posteljini i pokrivači tokom noći, nije dobila šansu da ispari. Naučnici preporučuju da ujutru prvo sklonite prekrivač sa dušeka, kako bi se posteljina osušila.

Foto: Pixabay

Pročitaj još