Iza opšte slabosti, umora za koji nismo sigurni šta ga je izazvalo, glavobolje, lupanja srca, čestih infekcija... nekada se krije malokrvnost, odnosno manjak gvožđa u organizmu. Posebno je karakteristična za osobe u razvoju, ali pogađa i sve druge kategorije stanovništva. Česta je kod trudnica.
Foto: Shutterstock
Do manjka gvožđa, kod nekih dolazi zbog povećanih potreba organizma za ovim mineralom, a kod drugih zbog slabog upijanja gvožđa, izazvanog uglavnom crevnim bolestima.
Malokrvnost se leči preparatima gvožđa a manjak ovog minerala i same bolesti prevenira se unošenjem hrane bogate gvožđem. To su pre svega crvena mesa, džigerica i žumance jer gvožđe iz njih organizam najbolje upija.
Foto: Shutterstock
Od biljnih namirnica gvožđem su bogate mahunarke, spanać, zatim brokoli, krompir i šargarepa. Pošto je neophodno obezbediti i dobru apsorpciju gvožđa iz namirnica, preporučljivo je unositi one koje sadrže dosta vitamina C, koji potpomaže taj proces.
Foto: Shutterstock
Dok one pospešuju upijanje gvožđa, mleko i mlečni proizvodi kao i napici poput kafe, čaja, alkoholnih pića ovaj proces usporavaju, te se ne preporučuju osobama sklonim malokrvnosti.