Med je savršen katalizator i pojačava dejstvo upotrebe biljaka i biljnih preparata. Zato se često i koristi kao preparat u kombinaciji sa drugim namirnicama, a ono što treba da znate - ne treba isti med da koristite za različita stanja.
Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom i rastvara se u čaši mlake vode i koristi pola sata pre jela.
Najgori način uzimanja meda je progutati ga, a zatim popiti vodu.
Protiv upala, kašlja i gripa najčešće se koristi đumbir u kombinaciji s medom i limunom.
Pomešajte kašičicu đumbira u prahu s 200 g cvetnog meda. Kašiku mešavine dodajte u 2 dl limunade ili čaja.
Kod pojačanog lučenja želudačne kiseline med se uzima dva sata pre jela otopljen u mlakoj vodi.
Koristite med od mente ili livadski. Uzimajte 1 do 2 grama dnevno po kilogramu telesne težine i to maksimalno 20 do 30 dana nikako ne duže.
Med u saću pomaže kod bolesti uha, grla i sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvačite saće.
Pomešajte jednu kašičicu kamilice i jednu kašičicu hajdučke trave, prelijte ih sa litar ključale vode, ostavite da odstoji deset minuta. Zasladite sa pola kašičice meda i pre svakog obroka pijte po jednu šoljicu ovog čaja.
U prvih šest nedelja postepeno povećavajte količinu meda do najviše tri kašičice, a zatim postepeno smanjujte količinu. Ovu terapiju sprovodite deset meseci.