Preležani grip nije garancija za imunitet

Pitate se može li se dvaput zaraziti gripom u jednoj sezoni? Evo odgovora.

 Foto: Shutterstock

Niko ne želi da ima grip, ali jedna od prednosti je što kad ga "odležite", ne možete ponovo da se zarazite, zar ne? Pa, i ne baš... Zahvaljujući načinu na koji virusi "rade", to što ste jednom ove sezone preležali grip vas apsolutno ne štiti, i možete ponovo da se zarazite.

Svake godine, grip hara kada je hladnije vreme, a smatra se da to ima veze sa tim što virusi mogu da prežive na hladnoći u suvom vazduhu. Vakcine protiv gripa prave se svake godine i prilagođavaju se tipovima virusa koji su aktuelni baš u hladnim zimskim mesecima.

Američki Centar za kontrolu bolesti objašnjava da postoje četiri tipa virusa gripa: A, B, C i D, a ti tipovi se prilično razlikuju.

"Tipovi virusa gripa A i B uzrokuju sezonske epidemije gotovo svake zime", kažu iz Centra za kontrolu bolesti. "Spajanje novih i različitih tipova virusa A koji inficiraju ljude mogu da izazovu pandemiju".

Sa druge strane, virus tipa C nije tako strašan – simptomi su prilično blagi i jedva da liče na "pravi" grip, dok virus tipa D retko kada "napada" ljude.

 Foto: Shutterstock

Elem, činjenica je da se u telu, nakon što ste imali viruse tipa A i B, razvijaju antitela, čime se smanjuje šansa da ove sezone ponovo imate grip istog tipa virusa. Ali, ne tako dobra vest je da, ako ste imali virus tipa A, antitela koja su se stvorila vas ne štite od virusa B i obrnuto. Dakle, ipak je moguće da imate grip dva puta u istoj sezoni, iako neće biti izazvan istim tipovima virusa.

"Kada ste ima grip izazvan jednim tipom virusa, smanjuju se šanse da se te sezone ponovo zarazite istim tipom virusa. Ali, možete da se inficirate drugim tipom virusa, a antitela koja su stvorena od prvog tipa, ne štite vas dovoljno", kaže dr Deniz Pejt.

Dr Pritiš Toš kaže da je to jedan od glavnih razloga zašto svake godine treba primiti vakcinu protiv gripa. Trovalentne i četvorovalentne vakcine su napravljene tako da štite od više tipova virusa odjednom.

Dok ove godine grip "kosi" po zemljama regiona, stručnjaci kažu da se kod nas ne očekuje epidemija, zahvaljujući velikom odzivu na vakcinaciju - najvećem odzivu u poslednjih deset godina.

Pročitaj još