Mršavljenje bez dijete - kako izgubiti kilograme bez rigoroznih dijeta

Mršavljenje bez dijete – kako izgubiti kilograme bez rigoroznih dijeta

Zamislite da možete da jedete šta god poželite, a da se ne ugojite. Deluje nestvarno, zar ne? Ipak, i dalje smo u krugu rigoroznih ili neukusnih dijeta koja nam ograničavaju da jedemo ono što volimo.

Foto: Shutterstock

Neke dijete su baš teške, pa brzo od njih odustajemo. 

Reč "dijeta" se već godinama pogrešno tumači. Morate razumeti zašto treba da smršate i da li to zaista treba da učinite. Ako je odgovor pozitivan, shvatite da je dijeta za mršavljenje pozitivna promena u vašoj svakodnevnoj ishrani, koja zahteva samo nekoliko malih podešavanja.

Dijeta za mršavljenje nije ograničavanje - ona ​​je promena načina na koji jedete, živite i tretirate svoje telo i um. Telu treba vremena da se navikne na nove promene. Ovde se radi o poboljšanju stila života i o uvođenju navika koje su korisne za vas. Kada to jasno shvatite, spremni ste da mršavite bez dijete. 

Ako ste se izgladnjivali da biste smršali, već znate da se kilogrami brzo vraćaju,a ovaj proces utiče na vaše raspoloženje i zdravlje. Stručnjaci savetuju da imate 5 manjih obroka dnevno - 3 glavna i dve užine. Treba jesti sporo, u malim tanjirima.

Prvo što treba da uradite jeste da sredite svoj frižider. Izbacite iz njega svu nezdravu i tešku hranu i nabavite nove, zdravije namirnice. Prva kupovina će biti velika, ali svaki sledeći put kupovaćete samo ono što vam je potrebno da spremate ukusna jela. 

Nutricionisti savetuju da ujutru pijete napitak od semena piskavice. Potopite seme piskavice preko noći, ujutru procedite i popijte. Ovo seme ubrzava metabolizam i održava našu liniju. Napitak pomaže da izbacite toksine iz tela. Posle toga sledi doručak.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i ne treba da preskakati, jer se na ovaj način usporava metabolizam. Studije su dokazale da ako trošite vreme na žvakanje hrane, verovatno ćete unositi manje kalorija.

Žvakanje polako sprečava prejedanje jer daje mozgu dodatno vreme da primi signale iz želuca da je pun. Ovo takođe olakšava pravilno varenje i ograničava veličinu porcije. Zbog toga se preporučuje da hranu žvaćete oko 35 do 50 puta po zalogaju.

Što se tiče obroka, oni treba da budu izbalansirani. Birajte ugljene hidrate, povrće, voće, žitarice. Kada jedemo zdravu hranu, naš imunitet jača, telo dobija energiju i izbacuje toksine. 

Takođe u svoju ishranu morate da uvrstite cela zrna poput smeđeg pirinča, mekinje, kokice, ječam i sirak, jer ona pružaju potrebna vlakna, dugo ćete biti siti i sagorevaćete masnoće na stomaku.

Naravno, iskoristite jedan dan u nedelji da se opustite i jedete šta god poželite. Na dan varanja, unesite dodatnih 500 kalorija. Na ovaj način se održava ravnoteža, a vi se ne gojite!

Zatvoreno za komentare.