Muči vas loš zadah? Ovo su 5 razloga za loš zadah i kako ga popraviti

Muči vas loš zadah? Ovo su 5 razloga za loš zadah i kako ga popraviti

Loš zadah, poznat i kao halitoza, pogađa jednu od četiri osobe. Važno je dobro voditi računa o svom oralnom zdravlju i održavati usta hidriranim, jer to može izazvati neprijatne situacije i anksioznost.

Foto: Shutterstock

Možete koristiti neke prirodne lekove kod kuće kako biste održali dah svežim, ali ako vam je ovo stalni problem, onda je preporučljivo da posetite svog zubara.

Donosimo vam listu stvari koje izazivaju loš zadah i savete kako da ga sprečite.

Oslobodite se kamenja u krajnicima

Kamenje u krajnicima izgleda poput malih belih mrlja koje se nalaze na vašim krajnicima. Jedva se vide jer su skrivene unutra. Izazivaju loš zadah jer privlače bakterije i napravljeni su od mikroba.

Neki prirodni načini za rešavanje ovog problema su upotreba vodice za ispiranje usta, ispiranje grla jabukovim sirćetom koje ste razblažili vodom, ili ispiranje grla toplom slanom vodom.

Upotreba oralnog tuša za zube koji radi pod niskim pritiskom takođe može pomoći da se spreči stvaranje kamenčića.

Ne preskačite doručak

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu za vaše telo, a to uključuje i dah. Studija pokazuje da tinejdžeri koji ne doručkuju pate od lošeg zadaha više od onih koji to čine.

Foto: Shutterstock

Važno je da jedete zdrav doručak koji sadrži malo šećera, kao što su zelena salata, jabuke, jogurt, mleko i sve vrste hrane bogate vlaknima, piše brightside.

Dišite kroz nos

Disanje na usta može izazvati hroničan loš zadah jer otežava proizvodnju pljuvačke. Zato je disanje na nos pametniji izbor, a pomaže I prilikom udisanja vlage u vazduhu.

Disanje na usta ima i druge neželjene efekte koji mogu negativno uticati na vaše oralno zdravlje. Može da izazove bolest desni, izazove stres i anksioznost i učini vašu vilicu manjom.

Jedno istraživanje je zaključilo da čak i deca mogu patiti od lošeg zadaha ako dišu na usta.

Pijte vodu nakon što ste jeli jaku hranu

Jedenje jake hrane može izazvati loš zadah jer njene hemikalije putuju kroz vaš krvotok do pluća i, kao rezultat, izlaze kroz vaš dah.

Međutim, uvek postoji rešenje za loš zadah ako odlučite da jedete ovu hranu.

Foto: Shutterstock

Šta možete da uradite:

Začinjena hrana: Uzmite žvake bez šećera nakon što završite sa obrokom.

Kafa i slična pića: Pijte vodu pre i posle kafe da biste isprali usta.

Tunjevina i riba: dodajte limun u obrok pre nego što počnete da jedete.

Očistite zube koncem da biste uklonili plak

Iako je poseta zubaru zbog problema sa plakom korisna, može vam pomoći samo privremeno jer se bakterije konstantno razvijaju kada jedemo i pijemo.

Zato konac može biti dobar način za uklanjanje plaka sa zuba i za sprečavanje lošeg zadaha - pomaže da se uklone sve čestice koje su se zaglavile između zuba.

Pokušajte da razmislite i o ispiranju usta, jer to može ukloniti bakterije.

Zatvoreno za komentare.