Najbolje i najgore navike u ishrani

Najbolje i najgore navike u ishrani

Jedan odlazak u pekaru neće vas "upropastiti". Ali, ni jedan dan tokom kojeg ćete se zdravo hraniti neće vas "popraviti". Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da proleće dočekate zadovoljni svojim telom. Ako ste se "naoštrili" da ove godine izgledate bolje nego ikada, sad je pravi trenutak da počnete svoj plan da sprovodite u delo.

Imajte samo u vidu da telo grade navike, jedan obrok brze hrane s vremena na vreme neće vam naškoditi, ali vas ni jedan dan zdrave ishrane neće dovesti do cilja.

Evo kojih bi navika uvek trebalo da se pridržavate, ali i onih koje ne biste sebi smeli da dozvolite. I to ne samo da biste izgledali lepo, već da biste bili zdravi. I zgodni, naravno, ali - zdravi pre svega.

Uvek

- Neka svaki vaš obrok sadrži povrće i proteine. Ali, prženo, preliveno sirom ili nekim umakom, ni povrće iz konzerve se ne računaju. Ne samo da je sveže povrće bogato vitaminima i antioksidantima, već će vas vlakna i voda koje sadrži zasititi na duže staze.

Ako vam je muka od pomisli na dan "protkan" povrćem, prevaziđite to. Zdrava hrana ima "dosadan" ukus u prvo vreme, ali posle nekog vremena naviknemo se na taj ukus i on počinje da nam se dopada.

Pored povrća, pobrinite se da svaki vaš obrok sadrži i proteine. Ishrana bogata namirnicama koje su dobri izvori proteina pomaže vam da kontrolišete "napade gladi", potpomaže izgradnju mišićne mase, čime se pojačava sposobnost tela da sagoreva masnoće.

- Jedite zdrave masti. Zaboravite momentalno sve dijete zasnovane na niskom unosu masti. Dobre masti pomažu vam da snizite loš (LDL) holesterol i podignete dobar (HDL) holesterol, a potpomažu i sagorevanje masnih naslaga koje su vam se nagomilale oko struka.

Ono što vam je potrebno su mono i polinezasičene masne kiseline, a treba da izbegavate zasićene i transmasti. Avokado, maslinovo ulje i orašasti plodovi su mudar izbor. 

- Planirajte obroke unapred. Najbolji način da usvojite zdrave navike u ishrani je da planirate obroke na vreme. U nabavku idite ciljano, uz spreman spisak namirnica koje želite da kupite. Kuvajte kod kuće, to je jedini način da budete sigurni šta jedete.

Osim toga, neka vam pređe u naviku da pri ruci uvek imate neku zdravu grickalicu, bademe, jabuku ili nešto slično, tako nećete pasti u iskušenje da pojedete čokoladicu jer vas je uhvatio "napad gladi" na poslu.

- Budite blagi prema sebi. Čak i uz najbolje namere, povremeno će vam se desiti da "zgrešite". Kad se to desi, nemojte se kažnjavati ni izgladnjivanjem ni grižom savesti. Kao što rekosmo na početku, jedan "loš" obrok neće vam upropastiti uloženi trud, niti će vas jedan "dobar" izvući.

Nikad

- Nemojte piti kalorije. Sokovi, čak i oni sveže ceđeni, smutiji i slično izvor su priličnog broja kalorija koje vam nisu potrebne. Voće i povrće jedite umesto da ga pijete. Kafe, osim crne, izbegavajte.

- Nemojte preskakati obroke. Ako želite da usvojite zdrave navike, morate se držati reda. Jedite da biste mršavili, eto, toliko je jednostavno.

- Nemojte jesti prženu hranu. Koji prženi krompirić tu i tamo neće vas ubiti, ali generalno, pržena hrana je krajnje loš izbor pošto samo jedna porcija sadrži više transmasti nego što vam je za života potrebno.

- Nemojte jesti šećer ili žitarice uveče ili tokom noći, i ovo se odnosi i na žitarice celovitog zrna. Neka doručak bude vaš najobilniji i najhranljiviji obrok u toku dana, a onda idite ka sve lakšim i lakšim kako se približava večera.